„Viharos” ünnepre számít Mesterházy Attila

Fotó: Vs.hu/Kozma Zsuzsi / Vs.hu/Kozma Zsuzsi

-

Mostoha időre igen, de az ellenzék demonstrációjának megzavarására nem számít március 15-én a baloldal miniszterelnök-jelöltje. Szerinte Orbán Viktor azért nem szereti a Trabantot, mert az kormányváltós. Az MSZP elnökét Fejér megyei kampánykörútjára is elkísérték az elmaradhatatlannak tűnő ellentüntetők, akik a rezsicsökkentésből megtakarított pénzükből utaznak az ellenzék vezetője után.


Csütörtökön a Felcsúthoz közeli Göböljáráson kezdte programját a baloldali szövetség kormányfőjelöltje. Az MSZP-s aktivisták mellé ezúttal is csatlakoztak a már megszokott ellentüntetők, akik elsősorban Simon Gábor és Zuschlag János ügyeire kívánták felhívni a figyelmet. Egy helyi gazda, a kormányváltók kampányából ismert Váradi András viszont ismét Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester földszerzéseire és állítólag csak virtuális malacaira panaszkodott. Az MSZP elnöke vette a lapot és megígérte, hogy a választások megnyerése után elveszik a földet a műkörmösöktől, a cukrászoktól, sőt a fogtechnikusoktól is. Az írott és elekronikus sajtó jeles képviselőivel közösen elkísérhettük Mesterházy Attilát a Mészáros-birtok határára, ám onnan vissza kellett fordulnunk. A pártelnök nem ellenkezett, és az ellentüntetők sem tágítottak. Utóbbiak és a szimpatizánsok között később – egy intellektuálisnak nehezen mondható – vita alakult ki arról, hogy most akkor ki is a szemét. A párbaj ezúttal döntetlennel végződött.


- A Mészáros-birtok határán járt az ellenzéki vezető

A baloldal vezére ezután Felcsútnak vette az irányt, ahol nem kis feltűnést keltett az ellenzéki pártok logóival feldíszített autókonvoj. Sokan nem hittek a szemüknek, míg mások kamerával és fényképezőgéppel örökítették meg a váratlan látogatót és vendégeit. A készülő stadionnál megállt a kocsisor, néhányan még az építési területre is bejutottunk, ám onnan hamar kidobtak bennünket. (A jegyzőkönyv kedvéért: hagytam magam). Mesterházy Attila itt megállapította, hogy a stadionra fordított 4 milliárd forintból az egészségügyre és más fontos dolgokra  is lehetett volna költeni.

A következő állomás Bicske volt, ahol a már Göböljáráson megismert ellentüntetők várták Mesterházy Attilát. Mint kiderült, a molinókat egy „kommunista, börtöntöltelék festőművész” készíti naponta a volt osztálytársának, aki viszont nem kommunista, sőt nagyon tiszteli Orbán Viktort. Ennél mélyebbre nem is akartunk ásni, bár a jelenet leginkább a Húgyos Józsi néven elhíresült Markos-Nádas-paródiára emlékeztetett. Annyit azért megtudtunk, hogy a társaság doyenje már nyugdíjas és a rezsicsökkentésből megtakarított pénzéből veszi a benzint, hogy mindenhova követhesse az ellenzék vezetőjét.


Politikai irányt mutatott az ellenzék vezetője Politikai irányt mutatott az ellenzék vezetője

Székesfehérváron is ellentüntetők fogadták az ellenzéki miniszterelnök-jelöltet, ám ezúttal elmaradt a nagy találkozás, mert a pártelnök egy másik bejáraton át közelítette meg a lakossági fórum helyszínét. A molinókon ugyanazok a szövegek voltak, ám a megszokottnál sokkal jobb minőségű anyagra nyomtatták azokat. Ám ezt az MSZP elnöke nem láthatta.

Érdekes jelenet volt, amikor az ellentüntetők vitába keveredtek egy Fidesz-szimpatizánssal. Ugyanazt mondta mindkét fél, de az emelkedett hangulat miatt ezt csak a kívülállók vették észre. Tovább fokozta az izgalmakat, amikor a Liberálisok négyfős delegációja kijött a tüntetőkhöz. Nem tudták meggyőzni egymást. Nagyon hangosak voltak, de ezt is döntetlenre hozták a felek. Egy Ludas Matyi is előkerült, de ez sem oldotta fel az ellentéteket. Mondjuk hiba volt Orbán Viktor nevét szájára vennie a Liberálisok helyi politikusának, nem lett jó vége a dolognak.

A lakossági fórum előtt a Bon-Bon együttes tüzelte a hallgatóságot, ám oda nem mehettünk be, így csak a zenekar egyik ismert számából idéznék: „Nem vagyok túl nagy szám!”.


Az ellenzéket ellenzők Az ellenzéket ellenzők

Miközben az ellenzéki erők helyi jelöltjei szónokoltak a többszáz fős, többségében szépkorúakból álló hallgatóságnak, Mesterházy Attila fogadta a VS.hu küldöttségét. Elmondta, hogy a kampánykörút állomásain rengetegen várják őket. Többen vannak mindenütt, mint amire előzetesen számítottak, és rendszeresek az 5-600 fős rendezvények. A következő kormány vezetésére készülő politikus szerint most teljesen más a hangulat, mint 2010-ben volt. Amikor megemlítettük a legfrissebb közvélemény-kutatások eredményeit, Mesterházy Attila felidézte, hogy 2002-ben a választás napján - az exit poll alapján - a Fidesz  8 százalékkal vezetett, ám este már az MSZP ünnepelhetett. Szerinte az emberek félnek a közvélemény-kutatók listázásától, ezért ezeket a felméréseket nem is tartja megbízhatónak.

Az ellenzék vezető politikusa cáfolta azt a felvetést, hogy későn indult volna a kampányuk. Szerinte a január végi kampánynyitó óta pontos koreográfia alapján haladnak. A „kormányváltó erők” többi pártja ráadásul külön kérte, hogy előbb kezdhessék az országjárást. Mesterházy Attila megemlékezett arról is, hogy amikor hazatért az Egyesült Államokból, „egy apró probléma adódott, hiszen a helyetteséről kiderült, hogy vélhetően elég sok jogszabályt megsértett, így azt is kezelni kellett”.


Mesterházy: „Most teljesen más a hangulat, mint 2010-ben volt”

Az MSZP elnöke a VS.hu-nak adott interjújában nehezményezte, hogy az országos televíziókban nem igazán kapnak lehetőséget, a Hír Tv és a közmédia riporterei pedig azzal akarják bosszantani, hogy mindig ugyanazt kérdezik tőle, hátha elkapják azt a pillanatot, amikor nem a megszokott módon válaszol. Az ellenzéki összefogás politikusai a tömegmédia elvesztése miatt inkább a „zemberek” közé mennek, velük sétálnak, beszélgetnek. Mesterházy Attila kiemelte a Facebook fontosságát, ahol már 200 ezernél is több követőre talált.

Március 15-én nem vesz ugyan újabb lendületet a kampány, ám nagyon nagy esemény lesz, ahova több tízezer embert várnak. Viharra is számítanak, de ha az időjárás kegyes lesz, akkor mind az öt ellenzéki párt vezetője felszólal majd. Mesterházy Attila nem aggódik a közeli Jobbik-rendezvény miatt, reményei szerint a rendőrség vigyáz majd a tömegre. A választások eredményeit minden párt a saját székházában fogja várni, ám ennek nincs politikai üzenete – jelentette ki Mesterházy. Erre az egy alkalomra egyszerűen nem vettek egy külön pártházat - érkezett a részletes magyarázat. Matolcsy György egykori kabinetfőnökének könyvét jelenleg az MSZP jogászai vizsgálják, ezután döntenek arról, hogy tesznek-e jogi lépéseket az ügyben. Mesterházy Attila a beszélgetés végén magabiztosan jelentette ki, hogy megszerzik a parlamenti többséget.


A jelölt elemében volt Dakota közmondásokkal is élt

A nap fénypontját - a Bon-Bon együttes titkos koncertjét leszámítva - Mesterházy Attila lakossági fóruma jelentette, bár a hangulatot majdnem elrontotta a pártelnökről készített 17 perces „kisfilm”. A közönség többször is azt hitte, hogy vége a vetítésnek, ám hiába tapsoltak, a film csak pergett tovább.

Mesterházy Attila a stand-up comedy hazai sztárjait megszégyenítő lazasággal és Hofi Géza stílusára hajazva beszélt a rezsiharc árnyoldalairól, az ellenszélben kampányoló ellenzék erőkről, az egészségügyről és a megalázott pedagógusokról. A közönség zajos ovációval fogadta, amikor például azt mondta: „Orbán azért nem szereti a Trabantot, mert az kormányváltós”. A foglakoztatási adatok kozmetikázását egy dakota közmondással illusztrálta: a dakota lónak nyolc lába van: elöl-hátul kettő-kettő, jobb és baloldalon pedig szintén kettő-kettő. Nevetés, taps, újabb ováció. Mesterházy Attila igazi hungarikumként értékelte, hogy a kormányzópárt tüntet az ellenzék ellen. Szerinte ez vicces, de egyáltalán nem zavarja, hiszen ez a demokrácia. Ezután bírálat érte Mészáros Lőrincet, a Közgépet, a paksi bővítést, a föld-, trafik- és takarékszövetkezeti ügyeket. Amikor Orbán Viktort Putyin orosz elnök magyarországi pincsijének nevezte, a remélt közönségsiker nem maradt el. „A miniszterelnök is a javunkat akarja, csak mi nem adjuk” - zárta mondandóját Mesterházy Attila. A közönség azonban ekkor már eléggé fáradt lehetett, mert nem reagálták túl a bonmot-t.