Viharos ülésen, de csak bemutatták az új izraeli kormányt

Fotó: MTI/EPA/Justin Lane / MTI/EPA/Justin Lane

-

Izrael az ország történetének leghosszabb kormányalakítási időszakán van túl.


Majdnem két hónappal a választások után a knesszetben tartott viharos plenáris ülésen Benjámin Netanjahu miniszterelnök bemutatta negyedik, Izrael történetének harmincnegyedik kormányát.

Az ülés kezdetén a knesszet elnöke kivezettette az Arab Lista több képviselőjét, akik belekiabáltak Netanjahu programbeszédébe, hogy nem hiszik el szavait, amikor az új kormány békevágyáról és a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentéséről szóló terveiről beszélt. Válaszul az arab párt összes képviselője elhagyta a termet, majd Netanjahu ismertette új kormánya névsorát, miután csütörtökön saját jobbközép Likud pártja politikusai között is szétosztotta a koalíciós partnerekkel létrejött alkuk után megmaradt, még rendelkezésére álló miniszteri tárcákat az ország történetének leghosszabb kormányalakítási időszaka után.

Noha Netanjahu pártja erőteljes választási győzelme után azt ígérte, hogy két-három héten belül létrehozza új jobboldali-vallásos koalícióját, de a kabinet megalakítása a március tizenhetedikei választások után a koalíciós tárgyalások elhúzódása miatt mégis szokatlanul hosszú ideig tartott.

Kormánya így is csak egyfős többséggel rendelkezik a knesszetben, amelyben a százhúszból mindössze hatvanegy honatya állt a koalíció mögé: a Likud, a centrista Kulánu (Mindannyian), a jobboldali Bájt Hajehudi, az askenázi ultra ortodox Tóra Zsidósága párt, a keleti, arab országokból származó zsidók ultraortodox Sasz pártjának politikusai.

A kormányt bemutató viharos plenáris ülésen nyoma sem volt az ilyenkor Izraelben megszokott ünnepélyes hangulatnak, amikor a családtagok jelenlétében gratulálnak az új kormány tagjainak. A balközép Cionista Tábor és a parlamenti ellenzéket vezető Jichák Hercog élesen bírálta az új kormányt, azt mondta, hogy a kormányfő hazugságok árán szerezte meg győzelmét, és egyetlen célja székének megőrzése volt. Netanjahu cirkuszának nevezte az kormányt, és kizárta annak lehetőségét, hogy valaha is csatlakozzon ehhez a kabinethez, hogy azt nemzeti egységkormánnyá bővítsék.