Vihar: kilencezer lakásban nincs áram, volt, ahol homokzsák is kellett

Forrás: VS.hu

-

Kilencezer lakásban, tizenhat helyszínen továbbra sem kapcsolták vissza az áramot a hétfői vihar és esőzések után, ennek oka, hogy az érintett, főként fővárosi épületekbe „továbbra is ömlik be a víz" - tájékoztatta az Elmű szóvivője kedden az MTI-t.


Boross Norbert elmondta: ezeken a helyeken nem elektromos hiba miatt nem tudják visszakapcsolni az áramot, hanem csőtörés, esetleg csatornadugulás miatt ömlik a víz, hiába szivattyúzzák. Közölte azt is, hogy az érintett helyszínek, főként régebbi épületek nagy része Budapesten, a pesti oldalon van, de Miskolcon szintén akadnak hasonló gondok.


Arra a kérdésre, hogy mikorra sikerül helyreállítani az áramszolgáltatást mindenütt, azt felelte: nem tud konkrét időpontot mondani, de amint kiszivattyúzzák a vizet, néhány órán belül - a berendezések kitisztítása, kiszárítása után - vissza tudják kapcsolni az áramot. A vihar és a heves esőzés miatt hétfőn mintegy negyvenezer háztartásban kapcsolták le az áramot biztonsági okból.

A hétfői viharos, csapadékos időjárás miatt országszerte mintegy 2200 bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedd délelőtt az MTI-vel. A vihar miatt a legtöbb bejelentés Budapestről érkezett, ott ugyanis a belső kerületekben egy óra leforgása alatt több csapadék esett, mint az augusztus havi átlag.


Elöntött pincék miatt érkezett a legtöbb bejelentés


A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság központi ügyeletére több mint ezer bejelentés érkezett. A legtöbb esetben családi- és társasházak, szállodák, közintézmények pincéjébe, alagsori helyiségeibe folyt be a víz, amelyet a tűzoltóknak kellett kiszivattyúzniuk, de kidőlt fákhoz és sérült épületekhez, megrongálódott villanyoszlopokhoz, reklámtáblákhoz is riasztották őket.

A víz számos banképület, kórház, könyvtár, illetve egyéb középület pincéjét, mélygarázsát is elöntötte. A Honvédkórházba villám csapott, de nem keletkezett kár az épületben. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék fennakadásokat okozott a főváros közlekedésében is. Több trolibusz nem járt, a 2-es villamos nem közlekedett, a 3-as metrónak pedig ki kellett hagynia néhány állomást a megállóhelyeken összegyűlt víz miatt.

Néhány esetben az eső miatt átázott mennyezetről vakolat hullott le, egy XIII. kerületi társasház lépcsőjéből pedig lépcsőfokok szakadtak le. Az egyik Visegrádi utcai társasházban a belső udvar megsüllyedt, de a statikai szakvélemény szerint intézkedésre nincs szükség. A II. kerületi Rómer Flóris utcában, a Frankel Leó utcában, valamint a Lövőház utca környékén tűzoltók mentették ki több gépjárműből a bent rekedt embereket. Szintén víz árasztotta el a XX. kerületi Bácska utca egyik lakását, ahonnan két idős embert mentettek ki a tűzoltók; a III. kerületi Szépvölgyi úton egy társasház elektromos tápkábelét rongálta meg a víz, ezért öt lakónak kellett elhagynia az épületet.

Budapesten kívül Somogy és Veszprém megyében okozott még komoly fennakadásokat a vihar. Veszprém megyében, Balatonmáriafürdőn egy gyerektábort öntött el a csapadékvíz, ezért onnan száz gyermeket kellett kimenekíteniük a tűzoltóknak. Balatonmáriafürdő és Balatonszentgyörgy vasúti megállóhelyek között a csapadék a vasúti töltést mintegy két kilométer hosszan megrongálta, ezért Fonyód és Balatonszentgyörgy között vonatpótló buszok szállítják az utasokat. Somogy megyében, Tapolcán a főteret és a polgármesteri hivatalt több mint kétszáz homokzsákkal kellett megvédeni a nagy mennyiségű esővíztől.