Vigye okostelefonját a henteshez – ellenőrizheti a hús minőségét!

Fotó: MTI/MTVA / Varga György

-

A Kiváló minőségű sertés (KMS) eredetigazolási rendszer keretében okostelefonnal beolvasható QR-kóddal lehet ellenőrizni a pultban lévő sertéshús származását – mondta a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.


Németh Antal közölte: a tesztüzem befejeződött, most zajlik a rendszer széles körű bevezetése. Kitért arra, hogy eddig több mint 640 vágóhíd és feldolgozóüzem jelentkezett be a KMS-minősítésre, és 289-en már meg is kapták a védjegyet. A KMS-védjegyet viselő áru esetén garantált, hogy a sertés Magyarországon született, kizárólag GMO-mentes gabonán nevelkedett, a húsa meghatározott márványozottságú és sajátos, különleges íz- és illatvilágú.


A sertésstratégiára jövőre 1,15 milliárd forintot szán a kormány. Ebből a minőség-ellenőrzés mellett infrastrukturális és minőségi fejlesztéseket is végrehajtanak, egyebek mellett a herceghalmi kutatóintézetben, ahol a sertésállomány fejlesztésével kapcsolatos kutatásokat végzik – ismertette.