Vigyázzon, csúnyán átverhetik a karácsonyi időszakban!

Fotó: iStockphoto / Attila Gimesi

-

A karácsonyi hitelek veszélyeire figyelmeztet a jegybank, mivel az ünnepek miatt megugrik a kihelyezett hitelek száma – erről a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője számolt be az M1 aktuális műsorában hétfőn.


Binder István kiemelte: az MNB honlapján Karácsonyi pénzügyek címmel létrehozott egy önálló aloldalt fogyasztóvédelmi honlapján, és online Navigátor füzetet jelentetett meg a várható kiadások felelős megtervezéséről. A jegybank háztartásiköltség-számító kalkulátora is segíti a kiadások megtervezését – jelezte.


Rámutatott, hogy egy adott hitel összes költségét nem a kamat fejezi ki, hanem a teljes hiteldíjmutató (thm), amely magában foglal minden rendszeresen fizetendő összeget, ezt fel kell tüntetni minden hirdetésben. Felhívta a figyelmet arra is, hogy egy 0 százalékos kamatú fogyasztási hitelnek is lehet akár 20-30 százalékos a thm-mutatója. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a thm 0 százalékos, ilyenkor azt kell megfigyelni, hogy nem az adott termék árában fizettetik-e meg a fogyasztóval azt a költséget, mert egy másik áruházban jóval olcsóbb lenne, ha nem hitelre vennék meg.

Binder István kitért arra is, hogy érdemes a hitel feltételeit is alaposan áttanulmányozni, mert az ünnepek után meglepetés érheti a vásárlót.