Videót tett közzé a párizsi terroristákról az Iszlám Állam

-

A tavaly novemberi párizsi terrortámadások elkövetőiről tett közzé egy videót saját állítása szerint az Iszlám Állam terrorszervezet az interneten.


A dzsihadista szervezet azt állítja a hírportálján, az Al-Hajaton megjelent képsorokról, hogy azokon a 130 ember életét kioltó párizsi támadások kilenc elkövetője és azok utolsó üzenetei láthatóak-hallhatóak.

A Nyugat-ellenes üzeneteket tartalmazó videó Nagy-Britanniának címzett fenyegetéseket is tartalmaz, hitelességét azonban egyelőre nem erősítette meg sem a francia külügyminisztérium, sem az Egyesült Államok elnöki hivatalának nemzetbiztonsági tanácsa.

Az iszlamisták közösségi médiában folytatott tevékenységét elemző Flashpoint Global Partners egyik szakértője, Laith Alkhouri azonban úgy vélekedett, hogy a videó „az Iszlám Állam közleményeire jellemző összes ismertetőjellel rendelkezik”.

A képsorokon a párizsi támadók közül többen terepszínű ruhában láthatóak egy sivatagi helyszínen, még a franciaországi merényletek előtt. A dzsihadista videóban „oroszlánoknak” nevezik őket, akik „térdre kényszerítik” Franciaországot. Többüket túszok lefejezése és lelövése, valamint más kegyetlenkedések közben mutatják. A videóban szerepel egy bejátszás David Cameron brit miniszterelnökről is, amint részvétet nyilvánít a francia népnek a támadások után, majd egy képaláírás jelenik meg: „Bárki is áll a hitetlenek soraiban, kardunk célba veszi.”

Négy belgát, két franciát és két irakit mutatnak be a Bataclan csarnokban és a nemzeti labdarúgó-stadionban, valamint több kávéházban és étteremben elkövetett merényletek tetteseiként.