Videón üzent a terroristavezér

Fotó: AFP / HO

-

Abubakar Shekau a halálhíre ellenére kifejezetten jól van.


A Boko Haram nigériai iszlamista terrorszervezet vezetője videófelvételen tudatta, hogy ép és egészséges. Így cáfolta meg a nigériai hadsereg közleményét, hogy életveszélyes sebesüléseket szenvedett volna egy légicsapásban. A „kifejezetten Nigéria zsarnokainak” címzett videóban Abubakar Shekau gúnyolódik a nigériai hatóságokon, és azt mondta, halálhíre ellenére jól van. A majdnem 40 perces videóban azt mondta, még nem jött el az ideje annak, hogy meghaljon.

A nigériai hadsereg augusztus végén jelentette be, hogy életveszélyesen megsebesítették Shekaut. A vasárnap közzétett videóban azonban nem látszik, hogy baja lenne, bár a negyvenperces felvételen végig csak ülve látszik. A nigériai hadsereg már többször keltette Shekau halálhírét, de a Boko Haram vezére eddig mindig rájuk cáfolt videókon. Augusztusban már olyan hírek is felröppentek, hogy az Iszlám Államnak hűséget fogadó terrorszervezet élére új vezetőt választottak. Ezt Shekau később ugyancsak egy videóban cáfolta.


Gerilla-hadviselésre tértek át

A Boko Haram hét éve küzd egy iszlám állam megteremtéséért Nigéria északi részén. 2014 végén egy Belgium nagyságú területet tudhatott magáénak, azóta viszont a hadsereg a környező államok támogatásával visszaszorította csoportot. A frakciókra töredezett csoport ezért a gerilla-hadviselésre tért át: Csád, Niger, Kamerun és Nigéria területén falvakat rohannak le, üzletek, piacok, buszpályaudvarok, iskolák és mecsetek ellen intézett támadásokat.

A Boko Haram miatt már mintegy 20 ezren haltak meg, és több mint 2,5 millióan menekültek el otthonaikból.