Videón mutatja be a Volkswagen, hogyan javítja ki a csaló motorokat

Fotó: DPA / JAN WOITAS

-

Elég 30 perc és egy kis műanyag.


A Volkswagen-csoport 8,5 millió 1,6 és 2 literes EA189-es típusú motorral felszerelt kocsit hív vissza Európában. Sokáig kérdéses volt azonban, hogy mit kezdenek velük, és hogyan javítják ki őket pontosan. Egyeseknél csak az autó szoftverét kell frissíteni, vannak azonban olyan modellek is, amelyeken hardveres változtatásokra is szükség van.


Ez utóbbira találták ki egy műanyag áramlásátalakítót, amely azt befolyásolja, hogy mennyi levegő jusson el a levegőszenzorhoz. A szenzor dönti el, hogy mennyi dízelnek kell belefolynia a motorba. Ez csak az 1,6 és 2 literes motorokra vonatkozik, a 3 litereseknél elég csak a szoftverfrissítés, ahogy arról tegnap már beszámoltunk.

Az áramlásátalakító beszerelése egyébként viszonylag gyors lesz, a kétlitereseknél mindössze 30 percet vesz igénybe. Az azonban még mindig kérdés, hogy az átalakítás hogyan hat majd a fenntartási költségekre. És mivel ez csak az európai kocsikra igaz, az sem tisztázott, mi lesz az amerikaiakkal, ahol sokkal szigorúbbak a károsanyag-kibocsátási szabályok – írta a Verge.