Videón magyarázzák, mit kell tenni egy terrorista támadáskor

Fotó: MTI/AP / Peter Dejong

-

Egy új videót tett közzé a brit rendőrség, melyben tanácsokat adnak, hogy mit is kellene csinálni, egy, a párizsihoz hasonló támadásnál.


Amennyiben valaki lövéseket hall, úgy ha van biztonságos menekülő útvonal, akkor fusson egyből arra – látható a videóban a jó tanács, mely szerint szerint ilyenkor másokat is próbáljunk meg rávenni arra, hogy velünk tartsanak. Fontos, hogy a tárgyi értékeinket, ingóságainkat ne hozzuk magunkkal, mivel azok csak lelassítanának.

Ha nincs menekülő útvonal, úgy találjunk egy biztonságos helyet, ahol máris elkezdhetünk gondolkodni a terven, hogyan is juthatunk majd ki innen. Ilyenkor érdemes az ajtók és ablakok mellől is eljönni, és a lehető legnagyobb csendben maradni. Tanácsos a telefont is lenémítani, még a rezgő üzemmódot is levenni.Sikeres szökés esetén menjünk minél távolabb az események helyszínétől, és ha biztonságos, akkor próbáljunk meg másokat megakadályozni, hogy bemenjenek oda. Amint megtehetjük, hívjuk a rendőrséget, mondjuk be a pontos helyszínt, illetve minden egyéb információt, amit a támadásról tudni lehet.

A videón arra is felhívják a figyelmet, hogy a rendőrség megérkezésekor előfordulhat, hogy nem tud majd különbséget tenni a terroristák és az elrejtőzött túszok között, így minden utasításuknak egyből engedelmeskedjünk. Ne tegyünk ilyenkor hirtelen mozdulatot, maradjunk nyugodtak, ne kiabáljunk, vagy integessünk a kezünkkel, de fontos az is, hogy a kezünk mindvégig látható legyen – ad jó tanácsot a brit rendőrség.