Videón az ittas sofőr, aki majdnem rendőrt gázolt a XIX. kerületben

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Vádat emelt a Budapesti Nyomozó Ügyészség egy 61 éves férfi ellen, aki autókat tört, gyalogost sebesített meg, és egy rendőrre kormányozta a kocsiját.


A vádirat szerint a vádlott 2015. augusztus 27-én az este – az eljárás adatai szerint ittas állapotban – autózott a XIX. kerületben, amelynek során több parkoló autónak is nekiütközött, majd továbbhajtott. Egy esetben egy nő is megsérült, aki éppen két parkoló autó között állt, és az ütközés hatására a járművek közé szorult; a vádlott ebben az esetben is – segítségnyújtás nélkül – elhagyta a helyszínt.

Ezután a férfi mintegy 20 perccel később visszatért a baleset helyszínének közelébe. A szemtanúk ekkor a felismerték a balesetet okozó gépkocsit, és ezt jelezték a már helyszínen intézkedő rendőröknek. Ennek alapján két rendőr próbálta megállítani az ittas sofőrt, majd egyikük az autó vezető felőli oldalánál megállva többször felszólította őt, hogy állítsa le a gépjárművet, a férfi azonban ennek nem tett eleget. Ezalatt a másik rendőr a gépjármű elejénél az autó sérüléseit vizsgálta, amikor a vádlott gurulni kezdett felé.

Többszöri határozott felszólítás ellenére sem állt meg, ezért az őrmester hátrálni kezdett, amikor pedig a vádlott hirtelen nagy gázzal megindult, el kellett ugrania a jármű elől annak érdekében, hogy az ne üsse el. A helyszínről elmenekült vádlott az Üllői úton leparkolt, és gyalog menekült tovább, az őt üldöző rendőrök azonban utolérték és elfogták.

A történteket a vádlott saját gépkocsijában elhelyezett fedélzeti kamera rögzítette, amelyet a rendőrök bizonyítékként lefoglaltak.A vádirat szerint a férfi ezt követően, gyanúsítotti kihallgatása során hamisan azt állította, hogy a balesetet okozó gépkocsit nem ő vezette, mert azt az elkövetés idején egy általa konkrétan is megnevezett ismerőse használta.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség az üggyel összefüggésben csak az ügyészségi nyomozás körébe tartozó bűncselekmények, nevezetesen hivatalos személy elleni erőszak, az ahhoz kapcsolódó közúti veszélyeztetés, valamint hamis vád bűntette miatt emelt vádat a férfival szemben.

A vád tárgyat képező bűncselekmények tekintetében a büntetési tétel felső határa – a bűnhalmazat miatt – hét és fél évig terjedő szabadságvesztés. Emellett a rendőrségi nyomozásra tartozó bűncselekmények, így az elkövető által okozott balesetben megsérült nő vonatkozásában a segítségnyújtás elmulasztása, valamint ittas járművezetés miatt a nyomozás még folyamatban van a Budapesti Rendőr-főkapitányság XIX. kerületi Rendőrkapitányságán.

Képünk illusztráció.