Videón a mexikói drogbáró szökése

Fotó: AFP / ALFREDO ESTRELLA

-

A mexikói kormány hozta nyilvánosságra a felvételt, amelyen Joaquin "Dugó" Guzman épp meglép az ország legszigorúbban őrzött börtönében lévő cellájából.


A felvételen Guzman többször odamegy a cellájában lévő zuhanyozóhoz, vissza az ágyához, cipőt cserél, aztán megint a zuhanyozóhoz, lehajol, felegyenesedik, majd egyszer csak eltűnik. A kis lyuk a padlón, amelyen keresztül megszökött, nem látszik a felvételen. Két kamera figyelte a cellát, az egyik kívülről, a másik bent, a zuhanyozóra irányítva, ugyanakkor a hatóságok elárulták, hogy volt két vakfolt is, vagyis két olyan pont amit a kamerák nem láttak, hogy némi privát szférája is maradjon az elítélteknek.

A mászkálás nem keltett gyanút, a hatóságok szerint ez normális viselkedés az elítéltek részéről. Guzmant utoljára este 8:52-kor látták, azt viszont nem tudni, hogy mennyi idő múlva rendeltek el az őrök riasztást a szökés után. 22 börtönalkalmazottat tartóztattak le kedden közreműködés gyanújával, 12 másikat viszont, akik vasárnap óta voltak őrizetben, szabadon engedtek. A börtönigazgatót hétfőn elbocsátották.

Guzman, aki gúnynevét alacsony termetéről kapta - mindössze 160 centi - szombaton szökött meg, és már nem az első alkalommal. utoljára 2001-ben lógott meg, 14 év körözés után tavaly fogták el újra. A Forbes szerint az 58 éves drogbáró a legnagyobb hatalmú kábítószer kereskedő a világon, aki a Sinaloa kartell főnökeként a Mexikóból az USA-ba irányuló drogkereskedelem mintegy 25 százalékát tartja kézben. A kartell éves bevétele meghaladja a 3 milliárd dollárt.