Videokonferencián választott FIFA elnökjelöltet az UEFA

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Radek Pietruszka

-

Az UEFA támogatja főtitkára, Gianni Infantino indulását a nemzetközi szövetség FIFA elnöki posztjáért.


Az UEFA végrehajtó bizottságának tagjai hétfőn rendkívüli videokonferenciát tartottak az ügyben, mert a FIFA elnökjelölési határideje éjfélkor lejár. A megbeszélés végén abban állapodtak meg, hogy egyhangúlag támogatják a főtitkári posztot 2009 óta betöltő 45 éves svájci ügyvéd jelentkezését.

Infantinónak – akire a VS.hu-nak a foci legbefolyásosabb szereplőit bemutató cikke külön kirért – öt FIFA-tagszövetség ajánlását kell benyújtania a jelentkezéséhez hétfőn éjfélig.

Indulásának akkor lehet komoly jelentősége, ha a FIFA etikai bizottsága által a focival kapcsolatos mindennemű tevékenységtől eltiltott UEFA-elnök, Michel Platini 90 napos felfüggesztése érvényben marad, ezáltal nem indulhat a február 26-án esedékes szavazáson.

A nemzetközi szövetség elnökjelöltjeinek sorába eddig a bahreini Salman Bin Ibrahim al-Kalifa sejket, Jérome Champagne-t, a FIFA korábbi főtitkár-helyettesét, Ali bin al-Husszein jordán herceget, Tokyo Sexwale dél-afrikai üzletembert, valamint a trinidadi David Nakhidot regisztrálták.

A határidő lezárulta után az ideiglenes választási bizottság ellenőrzi a jelöltek feddhetetlenségét, ezt követően válnak hivatalosan is pályázókká.