Videojátékoktól tart az üzbég rezsim

Forrás: Rockstar Games

-

Betiltották a világ legnépszerűbb videojátékainak egy részét Üzbegisztánban. Az indoklás szerint elferdítik az értékeket és veszélyeztetik a stabilitást.


Ezentúl tilos lesz bevinni és terjeszteni 34 játékot Üzbegisztánban. A játékokat "az erőszak és a pornográfia népszerűsítésére lehet felhasználni, továbbá fenyegetést jelenthetnek a biztonságra, a társadalmi és a politikai stabilitásra".

A kormányzat aggodalma szerint a játékok megzavarhatják "a polgári békét, valamint az etnikumok közötti és a vallások közötti harmóniát". Ezen kívül fennáll a veszélye az "Üzbegisztánnal kapcsolatos hamis információk terjesztésének, valamint a történelmi, kulturális és spirituális értékek elferdítésének" is.

A tiltás azon kormányzati intézkedések sorába tartozik, amelyekkel távol tartanák az ártalmasnak ítélt hatásoktól a fiatalokat.

A kormánybizottság tiltólistáján lövöldözős, horror- és erotikus videojátékok vannak. Ezek olyan globális bestsellerek, mint a Grand Theft Auto: San Andreas (GTA), a Call of Duty: Black Ops, a Silent Hill, a Resident Evil, a Mortal Kombat, valamint a Doom. Még az ártatlannak tűnő The Sims is fennakadt a rostán.

A felhasználók egy része ostobának nevezte a döntést, mások azonban örömmel üdvözöltek.