Videojáték lesz a Büszkeség és balítéletből

Pletyka, szövetségkötések és estélyek, szóval mindaz, amiről a XIX. századi női lét szólt. Az Ever, Jane pacifista játék, ahol Jane Austen regényeinek világában mi lehetünk az úrnők.


Az átlagos MMORPG játékokban azt szokhattuk meg, hogy gyilkolóeszközök óriási arzenáljával küzdhetünk egymás és a világot rettegésben tartó gonosz ellen. De aki arra számít, hogy a Jane Austen Büszkeség és balítélet című regénye ihlette Ever, Jane-ben lemészárolhatjuk a régens kor Angliáját, az nagyot fog csalódni. De mégis ígéretesnek tűnik a 3turn Productions kísérlete. Az Ever, Jane leginkább női klikkszimulátorként jellemezhető. Vérfürdők helyett bálokat rendezhetünk majd, pletykákat terjeszthetünk, miközben végig arra kell figyelnünk, hogy ne bukjunk le ármánykodásunkkal. A játék nyomon követi, hogy kivel és mennyit beszélünk, de mindezt a többi játékos is láthatja, ezért figyelnünk kell, hogy tökéletesen leplezzük valódi céljainkat. Óvatosan kell bánnunk a csevegéseinkkel is, hiszen ha sokat pletykálunk, ronthatjuk a saját megítélésünket, ha pedig nem védekezünk eléggé, akkor mi kerülhetünk a bulvárhírek fősodrába. A játékban a guildek helyét családok veszik át, és nagyon fontos, hogy milyen hírnévre teszünk szert: ettől függhet, hogy milyen bálokat és vacsorákat tarthatunk. Az Ever, Jane sok minijátékot is tartalmaz, ilyenek a táncos mulatságok vagy a kártyajátékok, melyek révén pénzt és tiszteletet szerezhetünk magunknak. A küldetéseink sem a tipikus „menj ide, öld meg ezt, hozd el a vérét és kapsz pénzt” sémát követik, hanem helyette a karakterünk hosszú történetét kell kidolgoznunk. Aztán a legfontosabb eseményekkel elkérkedhetünk a nyilvános chaten, hogy építsük saját imázsunkat.Ha valaki azt hinné, hogy az Ever, Jane csak a nőknek szól, az nagyon téved, férfi karaktereket éppen úgy indíthatunk. A nemi egyenjogúság jegyében nagyjából ugyanolyan feladatokkal szembesülhetnek a másik nem képviselői is, de számukra sokkal fontosabbak az olyan tevékenységek, mint a vadászat vagy a politizálás. Az internetes szerepjátékokra jellemzően sokat kell majd utaznunk, a játéktér nem pusztán egy falura terjed ki, a tervek szerint több városban is megmutathatjuk, hogy tükrünk szerint ki is az alfanőstény és vezérhím széles-e vidéken.

 

Rútság és Romlás

Az Ever, Jane régenskori élet szimulálásához autentikus grafikát is kapunk. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a látványvilág közelít ahhoz, amelytől a '90-es évek N-sync-számoktól átitatott békeidejében még hanyatt dobtuk volna magunkat, de 2013-ban már csak a fogunkat szívjuk. Stílusában és meseszerűségében felidézi a régens korszak hangulatát, ha kijavítják a nagyon baltával faragott részleteket, nem fog a játékélmény rovására menni a rútság. A játék kipróbálható változata is elérhető a Kickstarteren, de tényleg csak annak ajánljuk jó szívvel, aki képes a milliónyi hibán békésen mosolyogni. Egyelőre átrepülhetünk a falakon, beszélgethetünk, bejárhatjuk a helyszínt, de a minijátékokból semmit sem próbálhatunk ki. A fejlesztők azt ígérik, most, hogy összegyűlt a pénz projekthez, hamarosan egy élvezhetőbb változattal is jelentkeznek majd.

Victorian dress Dress of pletykálás +3 (képünk illusztráció)  

Kickstarteren a Gossip girlért

A régenskori Gossip Girl játék készítői a Kickstarteren  gyűjtötték össze az alapváltozathoz szükséges 100.000 dollárt, de további terveik megvalósítására még mindig perselyeznek. Az egyelőre siralmas grafikán akkor tudnának érdemben fejleszteni, ha a 150.000 dollár is összejönne, ha pedig a 200 ezres álomhatárt is megugorják, a játékosoknak beépítenének egy funkciót, amivel elvégezhetnék saját birtokaik tereprendezését. Aki ég a vágytól, hogy Mr. Wickham vagy Lizzy Bennet legyen szabadidejében, szánja meg a projektet egy pár dollárral a Kickstarteren.