Videó készült arról, ahogy a himalájai hegymászókra zúdult egy lavina

Fotó: AFP / ROBERTO SCHMIDT

-

A 7,9-es erősségű nepáli földrengés lavinákat indított el a Himalája hegyein. A hegymászókat helikopterekkel mentik.


Jost Kobusch éppen egy videót készített arról, ahogy a Mount Everest alaptáborában a hegymászók a földrengésre reagálnak, amikor pár pillanattal később több társa is elkezdett futni. Mint a felvételen is látható egy hatalmas lavina közeledett feléjük. Kobusch és társa egy sátor mögé bújt el, és noha az elején megijedtek, ziháltak és káromkodtak, sikerült komolyabb sérülések nélkül túlélniük a zuhatagot.A himalájai hegyi mentők azóta megkezdték helikopterekkel lehozni az alaptáborba a szombati földrengés és lavina miatt az első és második táborban rekedt hegymászókat – írta Twitter-oldalán Alex Gavan romániai hegymászó.


Az időjárás kedvező, az ég tiszta, ám a táborok hatezer méter magasan vannak, ahol annyira ritka a levegő, hogy a helikopterek egyszerre csak két embert tudnak biztonságosan levinni.

Gavan tájékoztatása szerint három helikopter érkezett az egyes és kettes táborba, hogy fél perc múlva, miután felvett két embert, már induljon is az alaptáborba. Az egyik helikopter mentőakciójáról egy dán hegymászó, Carsten Lillelund Pedersen videót készített, amelyet megosztott a Facebookon.

A két felső táborban mintegy száz embert ejtett foglyul a természeti csapás.

Az alaptáborban tartózkodók ugyanakkor még rosszabbul jártak – ahogy a fenti videó végén is látszik –, mert szikla- és jéglavina zúdult rájuk, és emiatt legalább hatvanan megsérültek. Az ő mentésükhöz is helikopterekre van szükség.