Videó készült a felrobbant fukusimai erőmű belsejéről

Forrás: MTI/EPA/TEPCO

-

A katasztrófa sújtotta Fukusimai atomerőmű üzemeltetője először mutatott be hétfőn este belső képeket a teljesen leolvadt egyes reaktor primér berendezéseiről, amelyek másképp megközelíthetetlenek a rendkívül magas radioaktív sugárzás miatt.


A kívülállók számára eléggé kivehetetlen videofelvételt és fotókat egy kígyó formájú robot segítségével készítették, amelyet múlt pénteken jutattak be a 2011. március 11-i cunami által tönkretettFukusima-1 atomerőmű egyes számú reaktorcsarnokába.


A robot a közlés szerint értékes adatokhoz juttatta a szakértőket, mielőtt megszakadt vele a kapcsolat, és irányíthatatlanná vált. A beszámoló szerint a kígyórobot révén meg tudták mérni a reaktorteremben uralkodó, óránként 6 és 25 sievert közötti sugárzást, amely a Tepco által meghatározott kulcsfontosságú pontokon állítólag nem haladja meg az óránként 10 sievertet.


Hátborzongató


Míg az említett értékek mindegyike egy órán belül halálos sugárdózist jelentene az emberek számára, a Hitachi cég által kifejlesztett robot kamerája a Tepco szerint mintegy 16 órán át ellenállt a rendkívüli terhelésnek.Az elpusztult Fukusimai erőművet üzemeltető cég szakemberei mindebből azt a következtetést vonták le, hogy lesz mód hozzáférni a legsúlyosabban károsodott első három reaktorblokk berendezéseihez, még ha egyelőre nem is tudják, hogyan emeljék ki a katasztrófa miatt bennük leolvadt nukleáris fűtőanyagot.

A szakértők idén márciusban - négy évvel a katasztrófa után - a kozmikus sugárzásból származó, úgynevezett müon elemi részecskék vizsgálatával "röntgenezték meg" az egyes számú reaktort, megbizonyosodva a leolvadás tényéről.