Videó is rögzítette az észak-koreai katona szökését

Fotó: AFP / RUBY TAM

-

Az északi fegyveresek megsértették a tűzszüneti egyezményt.


Az ENSZ dél-koreai parancsnoksága nyilvánosságra hozta azokat a felvételeket, amelyeket egy észak-koreai katona meneküléséről rögzített – írja a The Guardian. A katona terepjárójával lassítás nélkül végighajtott a padmindzsoni ellenőrzőponton.

Az északi katonák riadót fújtak, és üldözni kezdték. Amikor kiugrott az autóból és gyalog menekült tovább, üldözői már csak pár méterre voltak tőle, és lőni kezdtek rá.A dezertőrt többször is eltalálták, de szerencséjére már a déli területen esett össze. Három déli katona kúszott odakúszott, hogy kimentse.

A sebesült állítólag már jobban van. Kezelőorvosai rengeteg parazitát találtak a beleiben. A leghosszabb eltávolított féreg 27 centis volt.

Az ENSZ-parancsnokság szóvivője szerint a demilitarizált övezetnél tüzet nyitó észak-koreaiak megsértették a fegyverszüneti egyezményt, és üldözés közben a határon is átléptek. A phenjani vezetés nem kommentálta a szökést.

A koreai tűzszünet óta 30 ezren szöktek Dél-Koreába, ám a jól őrzött, elaknásított demilitarizált övezetnél nagyon kevesen próbálkoztak.