Videó: a Google humanoid robotja már az erdőben futkározik

Forrás: Fórum Hungary

-

Most először tesztelték a szerkezetet laboratóriumon kívül, az eredmények biztatóak – vagy félelmetesek, mindenki döntse el ízlése szerint.


Valós közelségbe került az erdőben ember módjára harcoló robotok lehetősége a Google fejlesztő cégének köszönhetően. A Boston Dynamics szakemberei most először vitték „sétálni” Atlas névre keresztelt humanoid szerkezetüket egy erdőbe, és az eredményekről videót is közzétettek.

A felvételen – több laboratóriumi kísérlet mellett, melyek azt mutatják, a két lábon járó, két „kézzel” egyensúlyozó szerkezetek már nehéz terepen is viszonylag gyorsan, és biztonságosan képesek haladni – az látszik, hogy az egyelőre egy vezetékkel a robothoz kapcsolt kontroll panellel irányított Atlas nagy biztonsággal mozog még akkor is, ha beirányítják a bokrok közé.


Atlas kalandjai az erdőben


Amikor viszont könnyebb terepre, egy erdei ösvényre jut, akkor szinte kocog. Marc Railbert, a Boston Dynamics vezetője azt mondta az Independent brit lapnak, azt tervezik, a „való világban” fogják tovább tesztelni a robotot a közeljövőben. „Még korántsem képes mindenre, amire egy ember, de ha így haladunk a fejlesztésekkel, még ez is könnyen elképzelhető” – mondta Railbert. Mivel ugyanakkor a kutatásokat az amerikai védelmi minisztérium is támogatja, vannak, akik attól tartanak, katonai célokra fogják Atlas utódait használni.