Vidéken már állami vezetőt is elsöpört a brókerbotrány

Fotó: MTI/MTVA / Szigetváry Zsolt

-

Egy többségi állami tulajdonban lévő agrárcég vezetője 75 millió forintot fektetett be a Hungáriánál. Március 10-én távozott tisztségéből. A történtekről a Délmagyar.hu számolt be.


A Dél-alföldi Bio-Innovációs Centrum Nonprofit Kft. gyakorlatilag egy laboratórium, amelynek legfőbb tulajdonosa a megyei önkormányzat volt, a kisebbségi tulajdonostársak pedig a megye legnagyobb agrár- és élelmiszer-ipari cégei, köztük a Pick és a KITE. A labor alapvetően ezeknek a cégeknek az exportra szánt áruit vizsgálja.


A megyei önkormányzat hányadának nagy részét azonban 2013-ban államosították, és az addigi cégvezetőt is menesztették. Az újonnan jött Hujber Lajos a cég teljes tartalékát, 75 millió forintot a Hungária Értékpapír gondjaira bízta, anélkül, hogy a taggyűlés vagy a felügyelőbizottság felhatalmazta volna erre.

A gondok azonban már előbb kezdődtek, minthogy a brókerbotrány kirobbant volna, miután az állami tulajdonost képviselő ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt.-nél tavaly az év végén vizsgálat indult. Hujber állítólag már akkor bejelentette lemondását, legalábbis most ezt írja a Délmagyar.hu, ám a céginformációs adatbázisokban utánanézve a VS.hu azt találta, hogy a vezetőváltás csak idén március 10-ei dátummal történt meg. A Hungária Értékpapír működési engedélyét március 5-én függesztette fel a pénzügyi felügyelet.

A Csongrád megyei önkormányzat elnöke, Kakas Béla a közgyűlés április 28-ai ülésére készített előterjesztésében azt írja, napi szinten egyeztet az ügyben. Frank László, a cég jelenlegi ügyvezetője március 25-én a következő tájékoztatást adta:


Jelenleg még nem ismert, hogy a DABIC Nkft. értékpapír számláján elhelyezett értékpapírok maradéktalanul megvannak-e, illetve, hogy a vizsgálatokat követően a társaság veszteséget lesz-e kénytelen elszenvedni.