Vidéken és a budapesti reptéren is pörög a charterforgalom

Fotó: MTI / Beliczay László

-

A németek több városból jönnek, de az oroszokra hiába vártak.


Idén kiegyensúlyozottabbnak ígérkezik a charterforgalom – írja a Világgazdaság. Tavaly a sorozatos terrortámadások rányomták bélyegüket a charterforgalomra is, és az utazási irodák több gépet lemondtak. Idén ebből a szempontból nyugodtabbak az utasok, és ez is hozzájárul ahhoz, hogy nagyon jól alakul a forgalom – mondta Farkas Attila, a charterjáratokat működtető Travel Service Kft. ügyvezetője.

A görög szigetekre és Spanyolországba tartó gépek nagyon jól teljesítenek, de a többi útvonalon is szinte telt házzal közlekednek. A nyári szezonban Debrecenből Törökországba, Bulgáriába, két görög szigetre, Korfura és Zakintoszra, valamint június vége óta Hurghadába is lehet repülni. Erfurtból, Lipcséből és Drezdából pedig német vendégek érkeznek május óta Debrecenbe és Hajdúszoboszlóra – mondta Tamás László, a Debrecen Airport járatfejlesztési igazgatója. A magyar és román utasok mellett egyre többen érkeznek Kárpátaljáról is.

Az előzetes elvárásoknak megfelelően alakul a jellemzően charterjáratokra épülő Hévíz-Balaton nemzetközi repülőtér forgalma – mondta Benkő Attila, a társaság ügyvezetője. A reptérre német városokból – Berlinből, Drezdából, Lipcséből – érkeznek gépek, a korábbi orosz charterjárat Moszkvából azonban idén nem repül.

A budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is élénk a charterforgalom, még ha a légikikötő éves utasszámának elenyésző részét is adják az ilyen járatokon utazók. A budapesti reptérről is a török, görög és egyiptomi nyaralóhelyekre indul a legtöbb járat.