Vida Ildikó belendült, és nem mond le

Fotó: MTI/MTVA / Soós Lajos

-

Az atv.hu Simicska Lajos bizalmasai közé tartozó forrása szerint Orbán Viktor „hidegháborút folytat” Vida Ildikóval szemben, akitől azt reméli, hogy heteken belül be fogja dobni a törülközőt. Csakhogy – a forrás szerint – Vida magától biztosan nem fog távozni a NAV éléről. Olyannyira nem, hogy Vida utasítására a NAV éppen most hozta meg a szükséges intézkedéseket azoknak a hiányosságoknak az ügyében, amelyeket az Állami Számvevőszék (ÁSZ) nemrégiben lezárult vizsgálata tárt fel.


Ha Horváth András adóhatósággal szembeni feljelentése, az „ezermilliárdos csalás” és az amerikai kitiltási botrány nem is tudták megingatni Vida Ildikó pozícióját a NAV élén, az atv.hu információja szerint az Orbán–Simicska-háború még Vidát is elérheti, lehet, hogy távoznia kell majd az adóhatóság elnöki székéből. A Simicska-közeli forrás szerint, bár Orbán azt hiszi, hogy Vida Ildikó magától lemond, önkéntes távozásra biztosan nem fog sor kerülni. Az adóhatóság elnökét korábban Simicska Lajos bizalmasának tartották, a Simicska–Orbán-háború kitörése óta azonban nem lehetett egyértelműen besorolni valamelyik oldalhoz. Az atv.hu forrása most megerősítette, hogy Vida továbbra is „a vállalkozó embere”.
Vida azonnal intézkedett az ÁSZ-vizsgálat után

Miután az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzése március közepén hiányosságokat tárt fel a NAV belső szabályozottságának területén, az irányítási eszközök aktualizálásában, valamint a kockázatkezelési rendszer és az ellenőrzési nyomvonalak kialakításával kapcsolatban, láthatóvá vált, hogy a Vida Ildikóval szembeni kormányzati türelem sem végtelen – emlékeztet az atv.hu. Bár a Nemzetgazdasági Minisztérium kiemelte, hogy a számvevőszék nem tárt fel durva hibákat a vizsgálat során, azt is hozzátették: a tárca elvárja, hogy a számvevőszék javaslatait és ajánlásait a NAV minél előbb megválaszolja, és intézkedjen a feltárt hiányosságok megszüntetése érdekében.


A NAV pedig intézkedett is, a Napi Gazdaság hétfői cikke szerint az adóhivatal megtette a szükséges lépéseket a hiányosságok ügyében.
A részletek kapcsán a NAV sajtóosztálya a lap érdeklődésére elsőként azt emelte ki: a számvevőszék némely témakör kapcsán a 2009 és 2013 közötti időszakot, máskor a 2011 és a 2013 közötti periódus egyes történéseit tekintette át. Bizonyos – főként a NAV kialakítása előtti – hiányosságok jelentős részénél az adóhivatal már az ÁSZ vizsgálatának befejezése előtt, 2014-ben megtette a kellő lépéseket. Így például sor került egyes szabályozó előírások módosítására, aktualizálására – közölték a hatóságnál.

Hozzátették: a fennmaradó, vezetői döntést igénylő számvevői megállapításokkal kapcsolatban a NAV elnöke haladéktalanul intézkedett, és erről – a jogszabályi kötelezettségnek megfelelően, a törvényi határidőt betartva – tájékoztatta is az Állami Számvevőszék elnökét. Az egyes intézkedésekről azonban egyelőre nem árult el részleteket a szervezet.