Vicceskedett a nőkkel a Nobel-díjas kutató, balhé lett belőle

Fotó: AFP / CSABA SEGESVARI

-

A lovaggá ütött és Nobel-díjas Tim Hunt egy dél-koreai konferencián tett egy-két viccesnek szánt, csipkelődő megjegyzést a laborban dolgozó nőkre úgy általában. Az enyhén szexista mondatok sértették a női kollégák önérzetét, és többen lesújtó véleménnyel voltak Hunt szavairól. A kutató most aztán mentegetőzhet.


A 72 éves biokémikus szó szerint ezt mondta: „Engedjétek meg, hogy elmondjam a problémámat a nőkkel kapcsolatban. Három dolog történik, ha nők vannak a laborban: beléjük szeretsz, beléd szeretnek, és aztán meg sírnak, ha kritizálod őket”.


Az enyhén szexista megjegyzésekor a 2001-ben a sejtciklus szabályozását végző fehérjék felfedezéséért Nobel-díjat kapó kutató nem vette figyelembe, hogy az előadásán újságírók is vannak, akik viszont harapnak az ilyen és ehhez hasonló kijelentésekre, így aztán egy kisebb balhé lett Hunt szavaiból. Egy újságíró azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy Hunt vicce után gyakorlatilag mindenki kővé dermedt a teremben, és senki sem nevetett. A koreai női kollégák pedig megdöbbentek, és állítólag percekig nem tudtak megszólalni jutni Hunt szavai hallatán. Az újságíró az interjúban felháborodottan hozzá tette, hogy mégis hol megengedett ilyen kommenteket tenni 2015-ben?

Még a brit Királyi Természettudományos Társaság (Royal Society), amelynek tagja Tim Hunt is, és kiadtak egy nyilatkozatot az eset kapcsán, közölték, hogy Hunt magánemberként mondta el véleményét, szavai semmiképpen sem tükrözik a társaság álláspontját.


A 2006-ban lovaggá ütött biokémikus végül a BBC Radio 4 adásában volt kénytelen bocsánatot kérni. Azt mondta, hogy komolyan gondolta, amit mondott, de sajnálja, hogy hangot is adott ennek, és mindezt nagy hülyeség volt annyi újságíró előtt tennie. A rádióban segített értelmezni az elhangzott mondatait és kifejtette, hogy szerinte a munkahelyi szerelem a laborban nagyon bomlasztó tud lenni a tudomány szempontjából, a bonyolult érzelmi kapcsolatok pedig nehézzé teszik az életet is. „Tényleg nagyon, nagyon sajnálom, ha bárkit is megsértettem, ez rémes (...). Csak azt gondoltam, hogy őszinte leszek.”