Vibrátor leszel, vagy bakelit

Fotó: MTI / Balázs Attila

-

Vannak emberek, akik haláluk után sem szeretnének elszakadni a földi valóságtól, és valamilyen tárgyban, esetleg növényben léteznének tovább. Vagy éppen a hozzátartozók gondolhatják úgy, hogy továbbra is a kezük ügyében tartják a szerettüket egy gyémántgyűrű vagy egy puskatöltény formájában, esetleg felküldik az űrbe, vagy korallzátonyt csináltatnak belőle. Íme, a kreatív temetkezési ipar legbizarrabb szolgáltatásai.


21 grammnyi örökké tartó szerelem

A holland dizájner, Mark Sturkenboom találmánya az elhunyt szerettünk hamvait tartalmazó vibrátor. A férfi tavaly rukkolt elő a megözvegyült nők vigaszának szánt termékkel. A dildó maga egy átlátszó szerkezet, amelyben egy arannyal bevont miniurna található, abban lehet tárolni a hamvakat. Hogy az élmény teljes legyen, a vibrátorhoz egy 21 gramm nevű, fehér, lekerekített szélű ládika is tartozik, amelyben az elhunyt néhány személyes tárgyát, illatát (parfümét), fényképét és – az iPhone-kompatibilis lejátszónak köszönhetően – kedvenc zenéit, vagy a korábban rögzített hangját is őrizni lehet. „A 21 gramm egy emlékdoboz, amely felidézi az özvegyben a szeretett félhez kapcsolódó intim emlékeket” – mondta korábban a dizájner.


Azt azért kifogásoljuk, hogy Sturkenboom csupán a nőkre gondolt.



Lélekzene

Az Andvinyly nevű brit cégtől olyan hanglemezeket rendelhetünk, amelyek barázdáiba eltávozott szerettünk hamvait is belenyomatják. A cég honlapja alapján nem az érzékeny érzékeny lelkű vásárlókra fókuszál, mivel kísérteties hangokkal és egy fejhallgatós kaszással csábít az alapcsomag megrendelésére, ami nem kíméli a pénztárcát: 3000 fontba, azaz több mint egymillió forintba kerül. A csomagba egy 24 perces – oldalanként 12 perces – hanglemez tartozik, amelyről hallottunk kedvenc zenéi, esetleg a saját hangja, vagy a gyász átéléséhez szükséges csönd játszható le. Kívánságunkra a lemezt akár harminc példányban is sokszorosítják, de kérhetünk extra szolgáltatásokat is: a céggel leszerződött művészek borítót is terveznek a megrendelőnek, sőt, a lemezeket akár boltokban is terjeszthetik.


A vinyl-urnával két legyet is ütünk egy csapásra: egyrészt helyet spórolunk vele, másrészt a gyászszertartás keretében a lemezt le is játszhatjuk.



Családi nyaralásokra tökéletes program

Még életünkben érdemes végiggondolni, hogy halálunk után miként lehetnénk hasznára a társadalomnak. A szerveinket transzplantációra, anyagi javainkat pedig jótékony célra ajánlhatjuk fel, ez azonban nem minden: a hamvasztást követő viszonylag passzív állapotunkban is hozzájárulhatunk a természetes környezet épüléséhez. Ennek egy extrém módja, amikor hamvainkat cementhez keverik, amelyből aztán víz alá helyezhető szobrokat, mesterséges korallzátonyokat faragnak ki. Hogy ez a valóságban miként néz ki, azt az Eternal Reefs nevű cég oldalán tudja megnézni, de már Magyarországon is vannak, akik hasonlóval foglalkoznak.


Mivel a globális klímaváltozás miatt, az erőteljesebb napsugárzás és a tengervíz felmelegedése következtében egyre nagyobb problémát jelent, hogy a korallzátonyok kifehérednek, azaz elpusztulnak, ezért nemes elhatározás mesterséges zátonyként találni örök nyugalomra. A hozzátartozók ugyan kénytelenek lesznek időnként a víz alá merülni, de ez akár jó ok is lehet egy-egy búvárkodással egybekötött családi nyaralásra.



Az igazán ökobarát temetés

Az ügyfelek környezettudatosságára apellál a leginkább egy nagyméretű kávés pohárra emlékeztető biourna is, amely teljes mértékben lebomló anyagokból készül, és amelybe a hamvakon kívül föld, valamint egy növény magja is kerül. Így aztán nem csak támogatjuk a környezetet egy fa elültetésével, hanem a földi maradványok szépen visszakerülnek a természet körforgásába. Biournából is többféle van már, de a legutóbbi fejlesztés Kickstarteren és a médiában is nagyot futott, a közösségi finanszírozás útján legyártott, környezetbarát edényekből már több mint 60 ezer elfogyott.


Magyarországon pedig már csak Agostyánig kell utazni, hogy a kegyeleti erdőben, a természetet kímélve temetkezzünk. Az elhunyt hamvait itt is biológiai úton lebomló urnába teszik, amit aztán egy előzetesen kiválasztott fa gyökeréhez helyeznek el. A halott nevét a fa törzsén, időtálló táblán tüntetik fel.



Asztaldíszként folytatni

Világszerte több cég kínálja a lehetőséget, hogy a hozzátartozók gyémánt- vagy üvegékszer formájában az elhunyt maradványait magunkon viselhessék. Az egyik vállalkozás már Magyarországon is csinál emlékgyémántokat, amelyeknek az elkészítése két fontos fázisból áll. Először is a megrendelő elküld 500 gramm hamut a cégnek, amiből előbb minden szervetlen anyagot – például sót – eltávolítanak, majd az így kapott tiszta szénből, grafitból gyémántot állítanak elő. A technológia már a 50-es évek óta létezik, még a General Electric dolgozta ki az eljárást.


Akinek pedig drága lenne a gyémánt, az egészen nyugodtan választhatja az üvegkristályt is, amelyből ráadásul több szín közül választhat. Szintén elég hozzá egy teáskanálnyi krematóriumi hamu, és még csak nem is kell az ékszerhez ragaszkodni; a halott rokon papírnehezékként is nyugodhat a dolgozóasztalunkon, például ilyen formában.


hamvasztás, urna, kegyeleti emlék


Magasabbra és még tovább!

Valójában a hamvakat szinte mindenbe bele lehet tölteni – játékmackóba, homokórába stb. –, de a mi fantáziánkat leginkább a töltényhüvely ragadta meg. Két amerikai rendőr 2010 környékén kitalálta, hogy Holy Smoke néven elindítanak egy céget, amely nem csak hogy környezetbarát temetést kínál, de az elhunyt kedvenc hobbijához méltót is. Kifejetetten vadászni kedvelő emberek számára ajánlják, hogy a hamvaikat a lőpor közé keverve töltényhüvelyekbe töltik, így egy utolsó vadászat lehet a méltó gyászszertartása a halottnak. Négyszázötven gramm hamuból már 250 darab lövedék előállítható, és a két vállalkozó még azt is garantálja, hogy olyan fegyverhez adnak töltényt, amilyennel az elhunyt is szeretett lőni.


De merjünk nagyot álmodni: egy vadászpuska lőtávolságánál is messzebbre küldhetjük a hamvakat, ha azt tűzijáték-rakétákba töltjük. Magyarországon is több temetkezési vállalatnál lehet kérni, hogy elintézzék nekünk az urna tartalmának fellövését. Ez nyilván nem egy olcsó ceremónia, hiszen egy ötperces tűzijáték is 200 ezer forint körül kezdődik, kétségtelen azonban, hogy ez még mindig egy könnyebben megvalósítható megoldás, mint például Föld körüli pályára állítani az elhunytat.

Pedig erre is van lehetőség az amerikai Celestis nevű cégen keresztül. A cég azt állítja magáról, hogy már 1997 óta foglalkozik a hamvak űrbe való kilövésével ünnepélyes keretek között. Többféle szolgáltatásuk van, a legrövidebb út esetében egy rakéta a légkörön túlra viszi a hamvakat, majd azok visszahullanak, és közben szépen elégnek. Ez a posztűrélmény átszámítva alig kerül többe 350 ezer forintnál.

A cég honlapja szerint azonban a Celestis űrhajójával még ennél is magasabbra szállíthatják a néhány grammnyi csomagot, 2017-ben már a Holdat fogják megcélozni.



Nem mindegy, milyen a hamu

Magyarországon a fentiekhez hasonló, extrém temetkezési módok kevésbé népszerűek, egy általunk megkérdezett temetkezési vállalkozó szerint legfeljebb a hamvak szétszórásának kivitelezésében látni egy kis változatosságot.

„Vidéken még mindig a koporsós, hagyományos temetés a legnépszerűbb, talán a nagyobb városokban kezd kedveltebb lenni a hamvasztás, mivel az kevésbé helyigényes és olcsóbb is”. Azt mondja, hogy szinte már minden temetkezési vállalatnál lehet kérni, hogy a hamvakat vízben, levegőben, vagy mondjuk egy erdőben szórják szét, ugyanakkor körülményesebb az eljárás, mint gondolnánk. Már eleve ha valaki haza akarja vinni a hamvakat, akkor egy a lakcímével ellátott papírt kell felmutatnia, dokumentálva ezzel az elhunyt földi maradványainak elhelyezését. Ha elköltözik, akkor az urna új címét is be kell jelenteni.

És persze a hamvak szétszórásához is engedély kell. Jóváhagyásra van szükség az érintett terület tulajdonosától, a vízügyi- vagy légügyi hatóságtól, erdésztől, esetleg az önkormányzattól. A hamu nem fertőző, ennek ellenére lakott területen vagy házak fölött nem szórhatják szét, a vízre bocsátásánál pedig egy olyan urnát használnak, ami szintén környezetbarát, feloldódik a vízben. A temetkezési vállalkozó szerint jó, ha már előre tudjuk, hogy mit akarunk kezdeni a hamvakkal, mert már az égetés előtt szólni kell a krematóriumnak, hogy finomabb szemű legyen a végtermék, ha azt később egy repülőgépből fogják kiengedni.

A megkérdezett cégvezető szerint egyelőre nincs verseny a temetkezési vállalatok között abban, hogy ki milyen újabb alternatívát tud kínálni a hamvak elhelyezésére, mert továbbra is a legtöbb bevétel a koporsós szertartásból származik.