Vezető politikusokat tartóztatna le a brazil főügyész

-

Miniszter, a törvényhozás elnöke, szenátor és volt államfő is van a gyanúsítottak között. A főügyész szerint az óriási korrupciós botrány kivizsgálását akadályozzák.


Vezető brazil politikusok, Michel Temer ügyvezető elnök szövetségesei letartóztatását kezdeményezte az ország főügyésze, azzal vádolva őket, hogy akadályozzák a Petrobras olajipari vállalat korrupciós botrányának vizsgálatát. A TV Globo szerint Rodrigo Janot főügyész José Sarney volt államfő, Romero Juca volt tervezésügyi miniszter, jelenleg szenátor, Eduardo Cunha képviselőházi elnök és Renan Calheiros szenátusi elnök őrizetbe vételét akarja elérni. Mind a négyen az államfői posztot ideiglenesen betöltő Temer centrista Brazil Demokratikus Mozgalom Pártjához (PMDB) tartoznak, és május elején kulcsszerepet játszottak abban, hogy felfüggesztették hivatalából Dilma Rousseff elnököt.

A főügyész kezdeményezéséről a szövetségi legfelsőbb bíróság vezetője, Teori Zavascki dönt majd, mivel választott tisztviselők ügyében csak ez a testület járhat el. Az ügy egy hangfelvételen alapul. Az említett személyek a felvételen arról tanácskoznak, milyen törvénnyel lehetne korlátozni a Petrobras-botrány vizsgálatát.

Calheiros szenátusi elnök első reagálásában aránytalannak és sértőnek nevezte a főügyészi kezdeményezést. A törvényhozás felsőházának keddi ülésén azt mondta, hogy a szenátust, amely épp a megoldást kínálja, „nem fogják belerángatni ebbe a válságba”. José Sarney volt államfő is felháborodott nyilatkozatot adott ki. A 86 éves politikust házi őrizetbe helyeznék elektronikus felügyelettel, ha Zavascki főbíró úgy döntene, hogy a vádak megalapozottak.

Brazíliában hónapok óta súlyos belpolitikai válság dúl a Petrobras állami olajvállalat körüli kiterjedt korrupciós botrány miatt. Május közepén 180 napra felfüggesztették hivatalából az országot 2011 óta irányító Dilma Rousseff elnököt, akit azzal vádolnak, hogy újraválasztása érdekében kozmetikázta az államháztartási mérleget, és vesztegetésekből finanszírozták 2010-es és 2014-es elnökválasztási kampányait. Az államfői teendőket ideiglenesen Temer vette át.