Vezető német kultúrát hirdetett meg a bajor keresztényszociális unió

Fotó: AFP / JOHN MACDOUGALL

-

Horst Seehofer bajor kormányfő szerint a CSU a demokratikus jobboldal egészét képviseli.


A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) a politikai mező közepén elhelyezkedő klasszikus polgári párt, és elhatárolja magát a szélsőségektől, de képviseli a demokratikus jobboldalt is – mondta Horst Seehofer bajor kormányfő, a CSU elnöke szombaton pártja müncheni kongresszusán, amelyen elfogadták a párt új alapprogramját.

A szombaton véget ért kétnapos kongresszuson egyhangúlag fogadták el A rend című alapprogramot.

Az új program legfőbb fogalma a kultúrák „kötőanyag” nélküli, konfliktusos – intoleranciához, gettósodáshoz és erőszakhoz vezető – egymás mellett éléseként jellemzett multikulturális társadalommal szembeállított német „vezető kultúra”.

A CSU új programjában minden eddiginél határozottabban szembefordul a zsidó-keresztény alapozású európai kultúra megsemmisítésére törekvő, kizárólagos hatalmi igénnyel fellépő politikai ideológiaként értelmezett iszlamizmussal. Az iszlám hívei természetes módon szabadon gyakorolhatják vallásukat, de a többi között a nemek egyenlőségét tagadó és a nyílt társadalom totalitárius társadalommá alakítására törekvő „politikai iszlámnak”, azaz az iszlamizmusnak nincs helye Németországban – áll a dokumentumban.

A CSU támogatja a „felvilágosult, európai iszlám” kialakulását. Az új program szerint a sikeres integráció érdekében korlátozni kell a bevándorlók és a menekültek befogadását. A bevándorlásban a képzett és a munkaerőpiacon keresett tudással rendelkező, valamint a némethez minél közelibb kultúrkörből származó emberek kiválogatására kell törekedni, a menekültügyben pedig nemzetközi együttműködéssel kialakított „kontingensek” befogadására.