Vezet a szélsőjobb Svédországban

Fotó: AFP / JONATHAN NACKSTRAND

-

Egy csütörtökön közzétett felmérés a szélsőjobboldali Svéd Demokraták (SD) pártját mutatta ki a legnépszerűbbnek a skandináv ország pártjai közül. Ez az első eset, hogy a nagyvonalú svéd bevándorlási politikát bíráló párt megelőzte a többi politikai erőt a közvélemény-kutatásokban.


A Yougov intézet felmérése szerint a Svéd Demokraták 25,2 százalékkal a népszerűségi lista élére kerültek. A Zöldekkel együtt kisebbségben kormányzó, Stefan Löfven miniszterelnök vezette szociáldemokraták támogatottsága 23,4 százalék, az ellenzéki konzervatívoké (Moderaterna) pedig 21 százalék.

A parlamentbe 2010-ben bekerült Svéd Demokraták a legutóbbi, tavaly szeptemberi választáson a szavazatok 13 százalékát kapták, a többi hét parlamenti párt azonban elutasítja az együttműködést velük. A balközép kormánykoalíció és a jobbközép ellenzék tavaly decemberben nyolc évre szóló megállapodást kötött a költségvetési együttműködésről, hogy távol tartsák a hatalomtól a szélsőjobboldal pártját, amely a mandátumok 10 százalékával rendelkezik a törvényhozásban. Az SD az egyetlen igazi ellenzéki erőnek nevezi magát a baloldali kormánnyal szemben.

A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok politológusok szerint nem számítanak nagy meglepetésnek. Sören Holmberg a menekültügynek az aktuális politikában betöltött szerepével és a növekvő bűnügyi statisztikákkal hozta összefüggésbe az SD megerősödését. Tomas Tobe, a Moderaterna párt titkára jelezte, hogy a konzervatívoknak át kellene gondolnia toleráns és nyitott migrációs politikájukat.

Richard Jomshof, az Svéd Demokraták párttitkára a koldulás betiltását követelő plakátakciójuk igazolásának nevezte a számukra kedvező eredményt. Az SD néhány héttel korábban a stockholmi metróban plakátokon mentegetőzött a külföldi turistáknál a városképet zavaró koldusok látványa miatt.

Svédországba tavaly 81 ezer menedékkérő érkezett, ez a legnagyobb arány az Európai Unióban a lakosság számához mérten. Svédország lakossága 9,7 millió.