Vezet a kormánypárt, de csak koalícióban tudnak kormányozni

Fotó: ANADOLU AGENCY / Olsi Shehu

-

A montenegrói szocialisták zsinórban a tizedik választást nyerhetik meg.


A montenegrói választások előzetes eredményei alapján a demokratikus szocialisták, a DPS nyert, és 36 képviselője lehet a 81 tagú podgoricai parlamentben - közölte a választások megfigyelésével foglalkozó civil szervezet, a CeMI. Egy másik szervezet, a CDT szerint 35 mandátumuk van. A kormánytöbbség az 5 kisebbségi (a 3 bosnyák, és az 1-1 albán illetve horvát) képviselővel lehet meg, de akár az eddigi koalíciós partner, a 2 mandátumot szerző szociáldemokrata SDP is része lehet az új kabinetnek.

Az ellenzéki pártok korábban azt közölték, hogy 42 képviselőjük lesz a parlamentben, de ezt az előzetes eredmények nem támasztják alá. A legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Demokratikus Front 18 mandátumot kaphat. A Kljuc ellenzéki koalíció arra szólította a kisebbségi képviselőket, hogy hagyják el a DPS táborát, és csatlakozzanak az ellenzéki pártokhoz.

Ha az előzetes eredményeket a központi választási bizottság is megerősíti, a Crna Gora-i politikát immár 27 éve irányító Milo Djukanovic folytathatja a NATO- és EU-párti politikáját. A 650 ezer lakosú balkáni ország már meghívást kapott a katonai-politikai szövetségben, uniós tárgyalásaiban pedig a legtávolabb jutott a térség országai közül.


Vizsgálatok jöhetnek

A választási kampány különösen éles volt, az ellenzék ugyanis arra számított, hogy ezúttal megszorongathatja Djukanovicot. A becslések szerint a pártok még sohasem költöttek ennyit kampányra, és az ügyészség már vizsgálja a feltételezést, hogy a pénzek egy része külföldről érkezett volna. Djukanovic kormányfő szerint ugyanis az ellenzéket Moszkva pénzeli. Nyomoznak azért is, mert állítólag a választók személyes adataival is kereskedtek.

A kampány vége felé a kormány még arra is figyelmeztetett, hogy a választások után az ellenzék zavargásokra készül. Azt még nem tudni, valós volt-e a veszély vagy csupán egy médiahekket láthattunk, de szombat éjjel a montenegrói rendőrség és a titkosszolgálat 20 szerb állampolgárt vett őrizetbe. A rendőrség szerint a fegyvereket és robbanóanyagot csempésző csoport arra készült, hogy az eredmények kihirdetése után elfoglalja a podgoricai parlamentet, eltávolítja Djukanovic kormányfőt és - “egy politikai csoport megbízásából” - a hatalomba segíti az ellenzéket.

Vasárnap éjjel a montenegrói városok utcáin nem törtek ki zavargások. A puccskísérlet elmaradt, és az előzetes adatok szerint az első kormányváltás is: a többpártrendszer bevezetése óta a DPS a tizedik választást nyerheti meg. A kisebbségek eddig együtt tudtak működni a DPS-kormányokkal, és kevés okunk lenne feltételezni, hogy ezúttal máshogy lenne: a koalíciós tárgyalásokat elvileg hamar megejthetik. A montenegrói társadalom megosztottsága azonban megmarad, és nem látni, Djukanovic miként akarna túllépni azon. Kérdés az is, ha nagyon akarna, tudna-e egyáltalán.