Vesztegetés gyanúja miatt távozik posztjáról a dél-koreai kormányfő

-

Elfogadta Ri Van Ku kormányfő lemondását Dél-Koreában Pak Gun Hje elnök hétfőn.


Ri azért nyújtotta be lemondását múlt héten, mert illegális kampánypénzek elfogadásának gyanújába keveredett. A politikus állítólag 30 millió dél-koreai vont (mintegy 8 millió forintot) fogadott el egy csődbe ment építkezési vállalat vezetőjétől.


Szong Van Dzsongot, a vállalat vezetőjét korábban holtan találták, feltehetőleg öngyilkosságot követett el. A férfi ellen nyomozás folyt korrupció gyanúja miatt, s még az előtt végzett magával, hogy az ügyészség kikérdezhette volna cége pénzeinek elsikkasztásáról, amelyeket a politikusok megvesztegetésére használt fel.

Pak a botrány mélyreható kivizsgálását rendelte el az ügyészségnél, annak ellenére, hogy az elnök néhány tanácsadója is összefüggésbe került az üggyel.

A botrányt a néhai vállalkozó zsebében talált lista robbantotta ki, amelyen hat jelenlegi és korábbi elnöki tanácsadó, valamint Ri és Pak kabinetfőnöke szerepel. A nevek mellett pénzösszegek is voltak, amelyeket állítólag Szong a politikusoknak fizetett.

A leköszönő miniszterelnök tagadta az ellene felhozott vádakat, de a hatalmon lévő és ellenzéki pártok együttes nyomására kénytelen volt múlt héten lemondását benyújtani.

Ri miniszterelnöki kinevezését alig több mint két hónappal ezelőtt, február 16-án hagyta jóvá a dél-koreai törvényhozás, kinevezéséig a kormányzó Szenuri (Új Határ) párt parlamenti frakcióvezető pozícióját töltötte be.