Veszített az osztrák szélsőjobboldali jelölt

Fotó: APA / ROLAND SCHLAGER

-

Ausztria új elnöke Alexander Van der Bellen lesz. A postán érkezett szavazatok fordítottak az álláson.


Nem Norbert Hofer, a szélsőjobboldali osztrák szabadságpárt jelöltje nyerte az elnökválasztás második fordulóját - írja a BBC. Hofer a vasárnapi adatok szerint még vezetett, de a hétfőn megszámlált szavazatok szerint a zöldpárti Alexander Van der Bellen végzett az első helyen.

A vasárnapi számláláson Hofer szűken bár, de vezetett: a szavazatok 51.9 százalékát tudhatta magáénak, míg Van der Bellennek 48.1 százaléka volt - közölte a belügyminisztérium. Ám Ausztriában a 6.4 millió szavazó 12 százaléka levélben voksol. A postán érkező szavazatokat hétfőn számolták meg, és ekkor fordult az eredmény.


Alexander Van der Bellen és Norbert Hofer egy elnökjelölti tévévitán


Hofer lehetett volna a II. világháború utáni Európa első szabadon választott szélsőjobboldali elnöke. Van der Bellen a zöldek támogatásával, EU-párti platformmal kampányolt. A 72 éves közgazdászprofesszor a Zöld Párt elnöke is volt. Kampányában azt mondta, megtapasztalta Ausztri felemelkedését a romokból, a nacionalista őrület által kirobbantott II. világáháború után.

Hofer kampányát az EU- és menekültellenes érzelmekre építette. Vereségének hírére reagálva azt kérte támogatóitól, hogy ne veszítsék el hitüket. “Nem pazaroltuk el a kampányba fektetett erőfeszítések, azok befektetést jelentenek a jövőbe” - mondta Hofer.