Vészhelyzet a főváros közepén

-

Veszélyes anyagok, a tűzvédelmi előírásokra fittyet hányó cégek a Budapesti Vegyiművek egykori gyártelepén. Egyelőre senki sem tudja, mit kellene tenni, hogy felszámolják a katasztrofális állapotokat.


Minden eddiginél nagyobb lehet a vészhelyzet a Budapesti Vegyiművek egykori gyártelepén. Továbbra sem tudni, ki mit lép az ügyben, noha a területet - a sajtó kizárásával - ismét bejárták a környékbeli polgármesterek, politikusok és katasztrófavédelmi szakemberek.


Simon Gergely, a Greenpeace vegyészszakértője a 444-nek elmondta, hogy a telepen jelenleg is működnek vegyi anyagokkal dolgozó cégek. Közülük az egyik vízfertőtlenítő-szerekkel foglalkozik. Szerinte a telep semmilyen tűzvédelmi előírásnak nem felel meg. Ha most azonnal nekiállnának a veszélyes anyagok elszállításának, megsemmisítésének és a terület megtisztításának, az körülbelül 15 évbe telne.

A területen uniós pénzből egyszer már megtisztították a talajvizet, hiába, mert a szennyezést nem szüntették meg, a hordókat nem szállították el. Tehát amit egyik nap megtisztítottak, az másnap beszennyeződött. Ez úgy történhetett meg, hogy az EU veszélyes anyagok elszállítására nem adott pénzt, csak a talaj tisztítására. A Vegyiművek pedig vagy nem akart, vagy nem tudott erre pénzt fordítani.

A lap kereste a Miniszterelnökséget, jövő hétre ígértek választ.