Veszettség miatt ebzárlat Szerencsen

Fotó: Biosphoto / Samuel Dhier

-

Egy döglött rókában találták meg a veszettség vírusát pár nappal ezelőtt.


A zárlat 90 nap, ezalatt a kutyákat és macskákat elzárva kell tartani, valamint a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek. Zárt udvarban – ha nem tudnak kiszökni – a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet.


A veszettség vírusát egy február 10-én őrkutyák által megfojtott rókában. Ha valaki szokatlanul viselkedő állatot vagy elgázolt, elpusztult rókát lát, azonnal értesítse az állat-egészségügyi hatóságot.

A veszettség az egyik legveszélyesebb, állatról emberre terjedő betegség, amely mind emberben, mind állatban halálos kimenetelű agy- és gerincvelő-gyulladást okoz. Mivel a tünetek jelentkezése után a betegséget gyógykezelni nem lehet, az egyedüli védekezési mód a megelőzés, azaz a vakcinázás.

A kormányhivatal tájékoztatása kitér arra is, hogy kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni, a település területéről kizárólag veszettség elleni érvényes védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát, a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni. A veszettség ellen érvényes védőoltással rendelkező vadászebek, a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei, a katasztrófaigazgatóság kutyái, a segítő és terápiás ebek, a látássérült embereket vezető kutyák, valamint a pásztor ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesülnek a korlátozás alól.