Veszélyezteti az időjárás a napelemes repülő rekordkísérletét

Fotó: MTI/MTVA / -------------------

-

Hétfőn dől el, hogy folytathatja-e útját vagy vissza kell fordulnia a Solar Impulse nevű, kizárólag napelemekkel működő repülőnek, amely a Csendes-óceánt készül átszelni.


Több mint 17 ezer napelemmel a szárnyain, Kínából Hawaiira repülne a gép 130 óra alatt. Ez a több mint 8100 kilométer az eddigi leghosszabb út, amit megtenne eddigi világ körüli útja során. A Solar Impulse március 2-án idult Abu Dzabiból.

A repülőgépet a 62 éves svájci André Borschberg vezeti, és már egy hónapja várt az indulásra a kelet-kínai Nankingban. Csütörtökön tervezték az indulást, de az időjárás miatt végül csak szombaton sikerült felszállni. Nemcsak megfelelő széljárásra van szükség, hanem napközben felhőtlen égboltra is, hogy a napelemek elég energiát gyűjtsenek az éjszakai repüléshez.

Míg szombaton úgy nézett ki, hogy sikerülhet a kísérlet, jelenleg a gép a Japán-tenger felett vesztegel, mivel Hawaii felé egyelőre nem lehet folytatni az utat. Egyelőre ez a legbiztonságosabb, ott elég jó az idő ahhoz, hogy a napelemek töltődjenek.

A csapatnak azt kell eldöntenie hogy visszaforduljanak-e, de a további késlekedés a világ körüli út későbbi szakaszait is befolyásolja, mivel át kéne repülniük az Atlanti-óceánt mielőtt augusztusban tombolni kezdenek a hurrikánok.