Veszélyes viselet a kaftán

Fotó: MTI/EPA / Ali Haider

-

Az Egyesült Arab Emírségek nem tanácsolja nyugati országokba utazó állampolgárainak hagyományos öltözet viselését.


Az Egyesült Arab Emírségek nem tanácsolja nyugati országokba utazó állampolgáraiknak a hagyományos arab öltözet viselését – közölte vasárnap az ország külügyminisztériuma Twitteren.

Különösen nyilvános helyeken ne viseljék a bokáig érő fehér kaftánt és az arab fejkendőt – figyelmeztetett a tárca.

Egy másik külügyminisztériumi közlemény arra sürgette az Európába utazó nőket, hogy tartsák be az egyes országok arcot takaró fátylak viselésére vonatkozó tilalmát.

A bejelentésre azt követően került sor, hogy az Egyesült Arab Emírségek egyik állampolgárát, Ahmed Minhalit őrizetbe vették az Egyesült Államokban. A 41 éves üzletemberre az Ohio állambeli Avon városának egyik szállodájában tört rá a rendőrség, miután a hotel fogadópultjának dolgozója az Iszlám Állam nevű terrorszervezet egyik harcosának tartotta az éppen telefonáló férfit, és hívta a rendőrséget – közölte az Imarat al-Jaum című emirátusi lap.

A Youtube videómegosztó oldalon közzé tették az őrizetbe vételt. A felvételen látható, ahogy állig felfegyverzett rendőrök a hotel vendégét földre teperik, megbilincselik és megmotozzák.

Minhali szerint a hatóságok rendkívül brutálisak voltak vele. Elvesztette eszméletét, és csak a kórházban tért magához. Az üzletember április óta tartózkodik az Egyesült Államokban agyvérzést követő orvosi kezelésen.

A helyi rendőrség később megerősítette: nincs kapcsolat Minhali és a dzsihadisták között.

Az arab sajtó értesülései szerint az üzletember ügyvédet fogadott, hogy keresetet indíthasson, mivel szerinte sem a hatóságok sem a szálloda nem kért tőle bocsánatot.