Veszélyes vegyszert találtak egy felfújható gumikenuban

-

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) felfújható vízi játékokat vizsgált, azt ellenőrizték, hogy nincs-e bennük tiltott lágyítószer. Egy kenuban a megengedett mennyiség közel 500-szorosát találták a DINP nevű szerből.


Az NFH szúrópróbaszerűen választott ki 33 játékot, közte úszógumikat, strandlabdákat és egyéb strandeszközöket. A lágyítószer-tartalmat elemezték, mivel az uniós előírások szerint szerint nem forgalmazható olyan gyermekjáték, amely 0,1 tömegszázaléknál nagyobb koncentrációban tartalmaz bizonyos ftalát vegyületeket (dibutil-ftalát (DBP), benzil-butil-ftalát (BBP) vagy di-(2-etilhexil)-ftalát (DEHP)).
Az olyan játékokban pedig, amelyeket a gyermekek a szájukba vehetnek a diizononil-ftalát (DINP), di-n-oktil-ftalát (DNOP) és diizodecil-ftalát (DIDP) vegyületek koncentrációja sem haladhatja meg a 0,1 tömegszázalékos értéket.

A DBP, BBP és DEHP vegyületek károsan hatnak a szexuális működésre, és a termékenységre is, így ezeket idén február 21-től már minden termékben tilos forgalomba hozni és felhasználni.

A tiltott lágyítószerek kizárólag kémiai műszeres vizsgálattal mutathatóak ki, ezért érdemes olyan terméket vásárolni, amelyen szerepel a ftalát-mentes - no phthalates - felirat vagy az erre utaló szimbólum. Ha erre valamiért nincs mód, akkor az ilyen játékokat érdemes nem szájjal felfújni, hanem pumpát használni, mivel a vegyület a nyállal kioldódhat a játékból.