Veszélyes lehet a látványfagylalt

Fotó: AFP / Europress Fotóügynökség

Mikroorganizmusok támadhatják a dekorált fagylaltokat, eper helyett marcipán lehet a megoldás.


Egyre több a dekorált fagylalt, melyeket látványpultokból árulnak, ám nem mindegy, mivel bolondítják a fagyit. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) közleménye azt javasolja, hogy a díszítésre elsősorban az előkészítést nem igénylő élelmiszer-díszek (csokoládé- és kekszdarabok, cukorka szóratok, marcipán figurák) használata javasolt. Ezek ehetőek, méretük alapján nem gátolják az adagolást, és a fagylaltba keveredett törmelékeik nem okozhatnak fulladásveszélyt, vagy kellemetlen meglepetést a fogyasztónak. Más a helyzet a friss gyümölccsel, hisz ezeket alaposan meg kell mosni, esetenként hámozni is. A földieper például harsogó színei és lédús megjelenése miatt kedvelt dekoráció, de zöld szárával és a csészelevelekkel együtt – amelyek egyébként nem fogyaszthatók – már rosszul tisztítható, így talajbaktériumok kerülhetnek vele a fagylaltba – hívja fel a figyelmet a NÉBIH. A hivatal hozzáfűzi: a sárgadinnye héján számos talajbaktérium található, ami hámozás nélkül nem távolítható el. A héjas citromról és narancsról pedig köztudott, hogy penészedést gátlóval és viasszal kezeltek, ezért – a nem biotermékek – a fagylalttal közvetlen érintkezésre nem alkalmasak. Biztonsági szempontból szintén aggasztó a tégelyes fagylaltok élő virágokkal, friss növényekkel (például bodzavirág, rózsa, árvácska) és nem ehető növényi részekkel, levelekkel való díszítése. Ezek a gondos tisztítás ellenére is apró rovarokat, permetezőszer maradványokat és káros anyagokat tartalmazhatnak. Dekorálás előtt azt is meg kell vizsgálni, hogy az "ehető" virág valóban ehető-e, vagy valamilyen méreganyagot tartalmaz, esetleg ismeretlen allergén forrásként "díszíti" a fagylaltot. Előfordul az is, hogy olyan, a fagylalt ízét, fantázianevét idéző tárgyakat helyeznek közvetlenül a tégelyekbe, amelyek nem tisztítottak, vagy nem tisztíthatók megfelelően (például whiskys üveg, kókuszhéj, italos doboz), illetve felületükön az élelmiszerrel nem érintkezhető festék vagy lakkréteg van. Nem szabad elfelejteni, hogy a dekortárgyak, vagy törmelékeik nem csak szennyezhetik és fertőzhetik a fagylaltot, de baleset- és fulladásveszélyt is jelentenek.