Veszélyes játék babakocsikat talált a fogyasztóvédelem

Forrás: Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

-

Sok babakocsi súlyos sérülést is okozhat. A játékokat szúrópróbaszerűen ellenőrizték, hétből öttel baj volt. A vizsgált termékek mindegyikét a Távol-Keleten gyártották.


A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság közleménye szerint egy játékbabakocsinak meg kell felelnie különböző szabványoknak, például nem csukódhat össze véletlenül – így nem okoz sérülést. Előfordulhat ugyanis, hogy a gyerek belemászik a kocsiba, esetleg a kisebb testvérét teszi bele. Így, ha a babakocsi összecsukódik a gyerek feje felett, a fogantyú torkon vagy fejen ütheti a benne ülőt, ami súlyos sérüléseket okoz. Ezért kell úgy megcsinálni, hogy ne csukódjon össze magától. Bár nem arra tervezték a játékokat, hogy igazi gyerekek üljenek benne, a szabvány szerint ezt a terhelést is ki kell bírniuk.

Az összecsukódás szempontjából a vizsgált termékek közül 4, míg az egymáshoz képest elmozduló elemek miatt 3 babakocsi okozhat balesetet. Hét játékot vizsgáltak, ebből öt volt rossz. A kifogásolt termékek enyhébb esetben becsíphetik a gyerekek ujját, rosszabb esetben viszont akár fejen vagy torkon üthetik a gyerekeket játék közben. Ha nem megfelelően alakítják ki a terméket, sérülést okozhatnak az éles élek, hegyes végződések is, erre is érdemes odafigyelni, ha valaki ilyen játékot vásárol. Ilyen hibát a vizsgált játékokon nem találtak a szakemberek – derült ki a közleményből.

Miután ennyi a hibás termék, később is ellenőrzik azokat. A listát itt nézheti meg pdf-ben, de van egy videó is.