Veszélyes is lehet a friss esőszag

Fotó: Getty Images/iStockphoto / Petr Malyshev

-

Szereti a tavaszi zápor utáni üde illatot? A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói szerint mindenféle kórokozókat is belélegezhet vele.


Az esőszag - vagy tudományos nevén a petrichor - akkor szokta belengeni a levegőt, mikor a csapadék egy hosszabb száraz időszak után érkezik. Először ausztrál kutatók kezdtek el vele foglalkozni még a hatvanas években, és arra jutottak, hogy a friss illat a növényekben található olajok és a földben lakó baktériumok felszabaduló melléktermékéből származik.


Mikor azonban az MIT tudósai több százszoros lassításban figyelték meg az esőcseppek becsapódását, nem várt dologra bukkantak. Amennyiben a csepp egy porózus felületre érkezik, a csapdába ejtett levegő apró buborékokat képez, amik kipukkanva finom permetet lövellnek ki magukból.

A kutatók szerint ezzel a permettel jutnak a levegőbe azok az aromás vegyületek, melyek az üde illatért felelősek, ezzel egy időben azonban különböző baktériumok és vírusok is a légkörbe kerülnek. Ha az eső akár egy enyhe szellővel is párosul, akkor a kórokozók igen nagy utat bejárhatnak, ami megmagyarázza, hogy a záporok hogyan vezethetnek az E.colihoz hasonló baktériumok terjedéséhez.