Veszélyes az Internet Explorer

Fotó: AFP / MIKKO STIG / AFP / MIKKO STIG

-

Figyelmeztette felhasználóit a Microsoft: különösen sebezhetővé vált az Internet Explorer egy hiba következtében. Megint a hackerek járhatnak jól.


Különösen sebezhetővé vált az Internet Explorer keresője egy hiba folytán, a Microsoft folyamatosan dolgozik ennek elhárításán – írja a BBC. Ez különösen sokakat érinthet, mert, mint a NetMarket Share cikkére a BBC utal, a globális böngészőpiacnak mintegy a felét az Internet Explorer teszi ki. A meghibásodás érinti az IE 6-tól 11-ig tartó verzióit, és különösen sebezhetővé teszi a rendszert a hackerekkel szemben. Ők a jól ismert trükkhöz folyamodhatnak: megpróbálják rávenni a felhasználókat e-mailen vagy messengeren keresztül, hogy nézzenek meg egy oldalt, hogy így férjenek hozzá a netezők számítógépéhez. A Microsoft azért hozzátette: a 2003-as, 2008-as, 2008 R2-es, 2012-es és 2012 R2-es Windows szervereken futó böngészők csökkentett módban üzemelnek, ami  kisebb sebezhetőséget tesz lehetővé, így megnehezíti a hackerek dolgát. Igaz, viszonylag kevesen használnak netezős gépnek szervert.


Aki XP-t használ, hullámozzon Aki XP-t használ, hullámozzon

Van, amit nem javítanak

A Microsoft 2014. április 8-ával megszüntette az Internet Explorer 6 böngésző és a Windows XP operációs rendszer támogatását. Az azóta megjelent hibákra a cég nem ad ki javításokat. Helyette azt javasolja a felhasználóknak, hogy frissítsenek még támogatott operációs rendszerre és böngészőre. A mostani az első olyan igazán súlyos sebezhetőség az Internet Explorerben, amit nem szögelnek be. Az első olyan súlyos XP sebezhetőségre még várni kell, amit nem javítanak. A tisztességben megőszült operációs rendszert még a netezők több mint egynegyede használja a NetMarketShare adatai szerint. A vele egykorú - és a webdizájnerek által szenvedélyesen gyűlölt - hatos Explorert viszont csak a netezők tíz százaléka.

XP-m van, mit tegyek?

Rosszul fog hangzani, amit mondunk, de őrizze meg hidegvérét: ön egy borzasztóan régi operációs rendszert használ. A programok kockaladáját vagy Daciáját. És ezzel nemcsak az a baj, hogy kiment a divatból, hanem az is, hogy egy raklap modern funkció hiányzik belőle: profibb védelmi megoldások, újabb kódolási módok. Egy darabig lehet fejlesztgetni, foltozgatni, aztán egyszerűbb lecserélni. Most van ennek az ideje. Ha semmiképpen nem akarja lecserélni a számítógépét, akkor valamelyik régebbi gépekre tervezett linuxot ajánljuk: például a Lubuntut vagy a Xubuntut. Aki pedig gépet is cserél, az válogathat az új Windows 8-as vagy a használt, de felújított Windows 7-es gépek között.