Veszélyes a túlzott halevés a terhes nőknél

Fotó: Getty Images/iStockphoto / Yarruta

-

Azért kell enniük, csak nem sokat.


Azok a nők, akik heti háromnál többször esznek halat – ami egyébként több, mint ami az amerikai egészségügyi hivatal maximális ajánlott bevitele –, azoknál fokozott a kockázata annak, hogy a csecsemő hirtelen nő, vagy elhízik gyerekkorában – figyelmeztet egy kutatás.


Korábbi kutatások arról írtak, hogy a halakban található szennyező anyagok – például a higany –, káros lehet az idegrendszerre, az emésztőrendszerre, az immunrendszerre, a tüdőre, a vesére, a bőrre és a szemekre. Ezért nem ajánlanak a hatóságok heti háromnál több halat tartalmazó étkezést.

A mostani kutatás viszont arra mutat rá, hogy a mérgező anyagok a hormonrendszer fejlődését is megzavarhatják, ez okozhat a gyereknél elhízást később. Ugyanakkor a halak teljes elkerülése sem célravezető, mert fontos tápanyagok találhatóak benne, így fehérjék, D-vitamin és Omega-3-zsírsavak – figyelmeztett a krétai egyetem professzora, Dr. Leda Chatzi, aki az egyik szerzője volt a mostani tanulmánynak.

Chatzi azt is elmondta a Reuters-nek, hogy figyelni kell arra is, hogy a terhes nők milyen halat fogyasztanak, mert egyes fajtákban, a nagy ragadózóhalakban (mint a király makréla, kardhal, cápa) több mérgező anyag található.

A kutatók az eredményüket úgy kapták, hogy egy korábbi 15 tanulmány 26 ezer megfigyelt terhes nőjét figyelték meg, és gyerekeiket hat éves korukig.