Veszélyes a napfogyatkozással készített szelfi

Fotó: MTI / Nagy Lajos

-

Brit tudósok arra figyelmeztetnek, hogy akár meg is vakulhat, aki szelfizni szeretne pénteken a napfogyatkozással. A jelenség Budapesten is látható lesz péntek délelőtt. Teljes sötétségre nem kell számítani, de kevesebb napfény éri majd a Földet. Videón mutatjuk, a Földön hol lesz látható a jelenség, és azt is elmagyarázzuk, mi is az a napfogyatkozás.


Súlyos szemkárosodást okozhat a napfogyatkozással készített szelfi - figyelmezettek szakemberek a pénteki csillagászati jelenség, a részleges napfogyatkozás előtt.

A jelenség Budapesten délelőtt 9.39-kor kezdődik és 11.59-ig tart, csúcspontja 10.48-kor lesz, amikor a Hold majdnem 60 százalékban eltakarja a Napot. Más magyarországi településen ehhez képest legfeljebb néhány perces eltérések lesznek. Sötét ekkor sem lesz, de kevesebb napfény érkezik a Földre.

A legutóbbi, 1999-es napfogyatkozáskor még nem léteztek kamerával felszerelt mobiltelefonok, manapság azonban milliók szeretnék lefotózni magukat az égitestek ritka asztrológiai együttállásával.A brit optikusok kollégiuma arra hívta fel a figyelmet, hogy ha valaki az okostelefonján vagy a fényképezőgépe lencséjén keresztül néz a megfogyatkozott napba egy felvétel kedvéért, az éppoly veszélyes, mintha a fotózó egyenesen a napba nézne: a fény kiégetheti a retináját és vakságot okozhat.

Daniel Hardiman-McCartney, a brit optikusok kollégiumának klinikai szakértője hangsúlyozta annak veszélyét, hogy szelfizés közben akár véletlenül is belenézhet valaki a Napba. Napszemüvegen vagy fotónegatívon keresztül sem szabad a napfogyatkozást nézni, mert ezek nem biztosítanak megfelelő védelmet a szemnek, és a jelenséget természetesen megfelelő védőfelszerelés nélkül távcsövön, teleszkóppal vagy más optikai eszközzel sem lehet megtekinteni – írta a The Daily Telegraph online kiadása.


A jelenség megfigyeléséhez a speciális napfogyatkozás-néző szemüveg alkalmas, amelyet a Magyar Csillagászati Egyesületen keresztül szerezhetnek be az érdeklődők.

A napfogyatkozást csillagászok segítik értelmezni az MTA székháza előtt. A jelenség speciális napszűrőkkel felszerelt teleszkópokon keresztül biztonságosan követhető lesz, és napfoltokat, esetleg napkitöréseket is láthatnak mindazok, akik ellátogatnak a rendezvényre pénteken 9 és 13 óra között - közölte az MTA hétfőn az MTI-vel.


Itt megmutatják, mi is az a napfogyatkozás


Itt azt mutatják, hogy hol látják majd a napfogyatkozást