Veszélyes a kutyákra a kedvenc szórakozásuk

Fotó: Minden Pictures / Mark Raycroft

-

Brit állatorvosok szerint komoly sérülést okozhatnak a kutyáknak a botok, melyeket a gazdák játékból dobálnak nekik.


Nagy-Britanniában egyre több kutya sérül meg életveszélyesen, ezután figyelmeztette az állattartókat a Brit Állatorvosok Társasága.

Grace Webster, a Brit Állatorvosok Társaságának skóciai elnöke egyenesen arra kérte a gazdákat, hogy hagyják abba a fadarabok hajigálását. Nem sokkal ezelőtt ugyanis Skóciában egy collie-nak tíz centiméteres fadarab fúródott a torkába, amikor el akarta kapni azt.


Szörnyű sérüléseket okozhat a botok dobálása, elvághatja a kutyák száját vagy a nyelvét, vagy, mint a legutóbbi esetben, a torkukba fúródhat. Még ha a sérülést kezeljük is, a szálkák gyakran ott maradnak, és további beavatkozásokra van szükség

– mondta Webster.


Sean Wensley, a társaság elnöke szerint a brit állatorvosok előtt sem ismeretlenek a nagyon súlyos, életveszélyes, botok elkapásával szerzett sérülések.

„Természetesen nem minden, botokat elkapdosó kutya sebesül meg életveszélyen, mégis sokan így járnak. A kollégák havonta általában egy ilyen esettel találkoznak, de más állatorvosok ennél gyakrabban számolnak be bot okozta sérülésekről.”

A szakemberek azt ajánlják, bot és fadarab helyett a gazdák dobáljanak a kutyának frizbit, puha labdát vagy gumitárgyakat.