Veszélyben vannak az ókori romváros, Palmüra kétezer éves oszlopai

Fotó: AFP / STR

-

Az Iszlám Állam harcosai betörtek az UNESCO világörökségi listáján szereplő, ókori szíriai romváros, Palmüra területére. A szíriai örökségvédelmi hivatal vezetője szerint a helyi múzeum és a kétezer éves pazar római oszlopsorsok is veszélyben vannak.


Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns ellenzéki szervezet arról számolt be, hogy a dzsihádisták az ókori romváros egyharmadát ellenőrzik. Ezzel némileg ellentétes szíriai örökségvédelmi hivatal vezetőjének nyilatkozata, aki a Reutersnek azt mondta, hogy az Iszlám Állam még nem vonta uralma alá a több ezer éves települést. Mámun Abdulkarim telefonon arról is beszámolt, hogy Palmürából több száz értékes szobrot biztonságos helyre szállítottak, nehogy azok az Iszlám Állam martalékává váljanak.


Ugyanakkor a múzeum, a nagy építményeket – amiket értelemszerűen nem lehetett elszállítani – továbbra is veszélyben vannak. A szíriai tisztségviselő azzal a kéréssel fordult az ország hadseregéhez, a fegyveres ellenzékhez és a nemzetközi közösséghez egyaránt, hogy védjék meg a kétezer éves római oszlopsorairól híres világörökségi helyszínt a szélsőségesektől.


Az Iszlám Állam múlt héten vette ostrom alá a Szíria középső területén fekvő Tadmur városát, a hét végén pedig a térségben két fontos földgázmezőt is elfoglalt.


A mintegy 50 ezer lakosú Tadmurtól fél kilométerre délnyugatra elterülő, romjaiban is impozáns látványt nyújtó Palmüra az ókori Szíria fontos városa volt. A mediterrán térség és az ókori Kelet közötti kereskedelem központjaként szolgált, a karavánok hosszú évszázadokon keresztül ott haladtak át.


Az Iszlám Állam a közelmúltban több olyan videofelvételt is közzétett az interneten, amelyen harcosai történelmi emlékhelyeket dúlnak szét. Az iraki Moszul, Nimrúd és Hatra városokban az UNESCO világörökségi listáján is szereplő műemlékeket pusztítottak el, a szintén iraki Horszábád körzetében pedig asszír építészeti maradványokat semmisítettek meg. Emiatt sokan attól tartanak, hogy Palmürában is súlyos rombolást végeznek.