Veszélyben vannak a telefonok és a számítógépek

Fotó: PHILIPPE HUGUEN / AFP

-

Készülnek a javítások.


Két olyan biztonsági rés meglétét fedték fel az Intel, az AMD vagy az ARM chipjeiben, amelyek lehetővé teszik, hogy hackerek információkat szerezzenek meg szinte bármilyen korszerű számítástechnikai eszközről.

Az egyik programhiba kifejezetten az Intel gyártmányaiban fordul elő, a másik azonban hasonlóképpen érint minden laptopot, asztali számítógépet, okostelefont, tabletet és internetszervert. Az Intel és az ARM vezetői szerint nem konstrukciós hibáról van szó, s a felhasználók kijavíthatják a hibát, ha letöltenek egy javítást és frissítik az operációs rendszereiket.

"Telefonokra, PC-kre, mindenre hatással lesz valahogy, de termékről termékre másképpen" - mondta Brian Krzanich, az Intel vezérigazgatója.

A két hibát az Alphabethez tartozó Google Project Zero szakemberei tárták fel, több ország tudományos és ipari kutatóival együttműködve. Az első, Meltdown néven emlegetett biztonsági rés az Intel áramköreiben található, és lehetővé teszi, hogy a hackerek megkerüljék a felhasználók által futtatott alkalmazások és a számítógép memóriája közötti válaszfalat, s ezáltal kutakodhassanak a számítógépek memóriájában, és ellophassák a jelszavakat. A Spectre névre keresztelt második rés, amely egyaránt megvan az Intel, az AMD és az ARM cég integrált áramköreiben, lehetővé teszi a hackerek számára, hogy rávegyék az amúgy hibátlan alkalmazásokat titkos információk kiadására.

Az Apple-nél és a Microsoftnál már elkészültek a Meltdown által érintett asztali számítógépekhez szükséges javításokkal. A két legnagyobb számítástechnikai óriás nem kívánta kommentálni a híreket, illetve nem reagált a kérdésekre.

Daniel Gruss, a Grazi Műszaki Egyetemnek a Meltdown feltárásában résztvevő kutatója azt mondta, hogy "valószínűleg a valaha talált egyik legsúlyosabb számítógéphibáról van szó", a szoftverjavításokkal azonban határozottan útját lehet állni. A Spectre nehezebben kihasználható a hackerek számára, de javítása is nehézkesebb, s ezért hosszú távon nagyobb problémákat fog okozni.