Veseátültetés vár Merrittre, de addig is versenyez a vébén

Fotó: AFP / OLIVIER MORIN

-

A futásán nem látszott, de komoly teherrel kezdte meg szereplését a pekingi atlétikai világbajnokságon a 110 méter gát olimpiai bajnoka, az amerikai Aries Merritt, aki hamarosan veseátültetésen esik át.


A 30 éves világcsúcstartó vesefunkciói mindössze 20 százalékosak, ezért már jövő kedden végrehajtják a transzplantációt, melynek során testvére, LaToya Hubbard egyik veséjét kapja majd meg Merritt.

„Nagyon ijesztő – mondta szerda délelőtti előfutama után az amerikai vágtázó. – Lehet, hogy ez a mostani lesz az utolsó versenyem, ha a műtét után nem alakulnak jól a dolgok.”

Érthető, hogy Merritt agyán átfutott a legrosszabb forgatókönyv, de most igyekszik a következő futására koncentrálni. Az előfutamban sikerült kizárnia a külső körülményeket, s nagyon könnyed futással, 13.25 másodperces idővel futamgyőztesként jutott be a csütörtöki elődöntőbe.

A 110 gát világrekordját 12.80 másodperccel tartó vágtázó veseproblémái a 2013-as világbajnokság után jelentkeztek. Az orvosok kiderítették, hogy egy ritka genetikai rendellenessége van, s 2013 októberétől 2014 áprilisáig kórházban kezelték. Elmondása szerint a betegség miatt nem tud rendesen enni, ezért rengeteget fogyott.

„Sok következménye van a veseelégtelenségnek. Például fáradt vagy, és nincs energiád” – beszélt problémájáról, hozzátéve: a világbajnokság sokat segít neki abban, hogy ne gondoljon állandóan a rá váró műtétre.

Merritt elmondta azt is, hogy minden gondja ellenére a világbajnoki cím megszerzése a célja, s őszintén bízik abban, hogy a beavatkozás után visszatérhet majd, és rajthoz tud állni a riói olimpián.