Vérszomjas női elitalakulat is harcol a szíriai felkelők ellen

Fotó: AFP / JOSEPH EID

-

Rejtőzködő orvlövészek, tankot vezetnek, vagy aknavetőt kezelnek: közel nyolcszáz női kommandós harcol a frontvonalon a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű kormányerők kötelékében a szíriai felkelők ellen – derül ki az AFP francia hírügynökség pénteki beszámolójából.


A szíriai hadsereg legjobb női orvlövészének tartott két fiatal lány Damaszkusznak a felkelők kezén lévő Dzsobár negyedében orosz precíziós lőfegyverrel a kezében, egy bádogtetőn hasalva folyamatosan lesi áldozatait. A 20 éves Rim őrmester és a 21 éves Szamar főtörzsőrmester a szíriai köztársasági gárda női kommandósainak első brigádjához tartozik.Ez az elitalakulat felel a polgárháború egyik legveszélyesebb frontvonalának megtartásáért: feladatuk, hogy szembeszálljanak a szíriai főváros keleti részén fekvő Dzsobár, Zamalka és Aín-Tarma kerületekben harcoló felkelőkkel. A két nőt a parancsnok a brigád legjobb céllövőiként mutatta be az AFP munkatársának.

„Ez azért igaz, mert sok türelmünk van, és ez elsődleges fontosságú egy rejtőzködő lövésznél” – mondta Rim. Hozzátette: „Naponta általában három vagy négy célpontot érek el, és őszintén szólva, amikor elvétem, sírni tudok a dühtől.”Az AFP által kerek arcúnak, enyhén sminkeltnek és gyermeki mosolyúnak leírt kommandós rekordja tizenegy szíriai felkelő lelövése egy nap alatt. „A parancsnokom egyfajta diplomát nyújtott át ezért, mint az iskolában” – jegyezte meg Rim. Csapattársának, Szamarnak hét áldozat a rekordja. A két lány egy olyan stratégiai helyzetű, bár már szétlőtt háznál posztol, amely csupán kétszáz méterre található a frontvonaltól, és elsősorban katonanők állomáshelye.

Ugyancsak ezen a helyszínen harcol Zajnab egy B-10-es típusú aknavetővel. A 21 éves, hosszú hajú és tiszta tekintetű lány rögvest az érettségi után választotta a katonaságot. Barátai és családja támogatásával három hónapnyi kiképzés után csatlakozott a brigádhoz. Arra a kérdésre, hogy miért pont egy ilyen pusztító erejű fegyvert választott, azt válaszolta: „A rejtőzködő lövész egyszerre egy embert öl meg, de ha egy házra rálövök egy B-10-essel, biztos vagyok benne, hogy akik az adott pillanatban ott voltak, mind meghaltak.”A stratégiai helyzetű építményhez kihelyezett férfi katonai vezető, Zijád elégedett a parancsnoksága alá tartozó nők hozzáállásával. „Nincs különbség férfiak és nők között. Néhányan keményszívűek, bátrak és szívósak, mások nem. Ez nem a nemek kérdése” – jegyezte meg. A női brigádot majdnem két évvel ezelőtt hozták létre, és eddig az ENSZ becslései szerint több mint 210 ezer halálos áldozattal járó polgárháború mindegyik frontján megfordult. Tagjaik szerződése tíz évre szól.Ali, a különleges egység parancsnoka azt mondta, a brigádot nem amiatt alakították, hogy pótolja a hadsereg veszteségeit. „Ez Bassár el-Aszad szíriai elnök döntése, aki ezzel a szíriai nők szerepét akarja előmozdítani, és megmutatni nekik, hogy bármilyen területen képesek lehetnek sikereket elérni” – mondta. A négy éve folyó harcokban egy civil szervezet becslései szerint közel 46 ezer katona vesztette életét. A szíriai hadsereg közel 200 ezer férfiből és több ezer tartalékosból áll.A katonák toborzása többféle módszerrel történik, például hirdetések útján. A Szíria középső részén fekvő Hama városában felnőtt 21 éves Angham egy magazinban látta a hadsereg közleményét. A lány jelentkezett, majd az északnyugat-szíriai Dzsbelé városában található haditengerészeti akadémián lezajlott, öt hónapig tartó kiképzés után Damaszkuszba vezényelték. „Mindhárom fivérem katona, és van egy húgom is, aki majd csatlakozni fog hozzám” – mondta a szovjet gyártmányú DSHK nehézgépfegyver szakértője.