Versenyt futnak az idővel a mentőcsapatok a japán földrengés után

Fotó: MTI/EPA / Majama Kimimasza

-

Már 41 halálos áldozata van a csütörtök óta tartó földrengéseknek Japán délnyugati részén. A kormány 25 ezer katonát és további mintegy 1000 fős mentőcsapatot küld a helyszínre, ahol újabb rengésekre és az esőzések miatt földcsuszamlásokra is számítanak.


„Tudjuk, hogy számos helyen még emberek vannak a romok alatt. A rendőrök, a tűzoltók és a katonák mindent megtesznek kimentésükre” – mondta a kormányszóvivő.

A helyi hatóságok szerint legalább ezer ember megsebesült, közülük 184-en súlyosan. Kilencvenezernél is több lakost kellett evakuálni a térségből, köztük 300 embert egy gát közeléből, amely bármely pillanatban összeomolhat.

Kumamoto prefektúrában több mint százezer háztartásban nincs áram és gáz, és egyes jelentések szerint mintegy négyszázezer ember maradt ivóvíz nélkül. A térségben akadozik a közlekedés, s számos gyár – főként az autóiparban (Toyota, Nissan, Honda) és az elektronikában (Sony, Fujifilm) – leállította termelését.

Az európai idő szerint csütörtökön kezdődött földrengéssorozat legerősebb lökése péntek este (japán idő szerint már szombat hajnalban) történt, az 7,3-as erősségű volt. Az első rengés óta több mint 320 különböző erősségű földmozgás történt, közöttük 14 nagyon nagy erejű.