Versenyben vagyunk a 2020-as foci-Eb-ért

Fotó: AFP / Isza Ferenc / AFP / Isza Ferenc

Tavaly szeptemberben még 32 ország jelentkezett, végül 19-en nyújtották be pályázatukat a 2020-as labdarúgó-Eb-re. Mi az új Puskás Ferenc Stadionnal kandidálunk, igaz, azt még csak fejben építettük fel.


A kontinentális szövetség (UEFA) szombaton közölte, hogy 13 kandidáló visszakozott, így 19-en maradtak versenyben – köztük Magyarország –, ezek a nemzetek pedig a pénteki határidőig be is nyújtották pályázatukat. Az UEFA 2011-ben jelentette be, hogy az Eb fennállásának 60. évfordulója alkalmából 2020-ban 13 ország 13 városában rendezik majd meg a kontinentális tornát. A jelentkezőknek két csomagra lehetett pályázni: az egyik a két elődöntőt és a finálét foglalja magában, míg a másik három csoportmérkőzést és egy egyenes kieséses – nyolcad- vagy negyeddöntős – összecsapást. Utóbbit tekintve majd 12 győztest hirdetnek ki. A nyolcaddöntőre 50, a negyeddöntőre 60 ezer férőhelyes stadion az elvárás. A két elődöntőre és a döntőre az UEFA közlése szerint csak Anglia és Németország jelentkezett, de ez a két ország a másik csomagra is nyújtott be pályázatot. A házigazdák névsorát szeptember 19-én, az UEFA végrehajtó bizottságának genfi ülésén jelölik ki. Korábban jelezte kandidálási szándékát, de aztán visszalépett a jelentkezéstől Örményország, Horvátország, Csehország, Finnország, Franciaország, Görögország, Kazahsztán, Lengyelország, Portugália, Szerbia, Svájc, Törökország és Ukrajna. A magyar szövetség (MLSZ) csütörtökön küldte el pályázatát, amelyben az új Puskás Ferenc Stadionnal három csoportmérkőzésre és egy egyenes kieséses találkozóra kandidál. A tervek szerint az építkezés jövőre kezdődik, és az új aréna legkésőbb 2018-ra elkészül.


A 2020-as Eb-re pályázó országok és városok

Azerbajdzsán (Baku), Fehéroroszország (Minszk), Belgium (Brüsszel), Bulgária (Szófia), Dánia (Koppenhága), Anglia (London), Macedónia (Szkopje), Magyarország (Budapest, Puskás Ferenc Stadion), Németország (München), Izrael (Jeruzsálem), Olaszország (Róma), Hollandia (Amszterdam), Írország (Dublin), Románia (Bukarest), Oroszország (Szentpétervár), Skócia (Glasgow), Spanyolország (Bilbao), Svédország (Stockholm), Wales (Cardiff)