Verseny nélküli győzött Semjén Zsolt

Forrás: MTI/Baranyi Ildikó

-

A kereszténydemokraták Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek ítélték oda egyik legfontosabb kitüntetésüket.


Ismét Semjén Zsoltot választotta elnökévé a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) tisztújító országos választmányi ülésén Budapesten. Az eddigi pártelnök egyedüli jelölt volt a posztra.


Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Olosz Gergely RMDSZ-képviselő (hátul) a huszár-hagyományőrzőkhöz csatlakozva lóháton érkezik 2013. március 15-én Kézdivásárhelyre


A küldöttek döntöttek a hét alelnök személyéről – Bagdy Gábor, Hargitai János, Harrach Péter, Rétvári Bence, Seszták Miklós, Simicskó István és Soltész Miklós –, valamint a 24 tagú országos elnökség összetételéről. A zárt ülésen határoztak arról is, hogy Latorcai János marad az országos választmány elnöke.

Az eseményen Barankovics-emlékérmet vett át Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Párkányi Ferenc, a KDNP Fejér megyei szervezetének volt elnöke. Az emlékérem odaítéléséről a KDNP elnöksége és a Barankovics István Alapítvány kuratóriuma dönt. Az elismerésben azok részesülhetnek, akik Magyarország fejlődésének előmozdításáért, a keresztény szellemiség és a kereszténydemokrácia megerősítésért kiemelkedő munkát végeztek.

A küldöttek elfogadtak három nyilatkozatot is. Az egyikben hitet tesznek az ukrajnai konfliktus békés rendezése és egy demokratikus, a nemzeti kisebbségek jogait tiszteletben tartó, független Ukrajna léte mellett. A második dokumentumban felemelik szavukat a vallásgyalázással szemben, amelyet nem lehet más jogokkal legitimmé tenni. A harmadik nyilatkozatban kiállnak – erkölcsi kötelességből is – az Iszlám Állammal szembeni fellépés mellett, a dzsihadisták által elkövetett keresztényüldözésekkel szemben.