Verseny a Holdra szállásért: az izraeli csapat már biztos az űrbe jut

-

A Puli Space izraeli versenytársa biztosan megpróbál eljutni a Holdra. Az űrbe biztos kijutnak, és vannak további terveik is.


A SpaceIL izraeli csapat jelentette be elsőként a Google Lunar Xprize versenyzői közül, hogy rendelkeznek szállítási szerződéssel. A csapat holdjáróját a SpaceX Falcon 9 rakétája fogja az űrbe juttatni valamikor 2017 második felében. Ezzel a lépéssel a SpaceIL lett a 20 millió dolláros díjért folytatott Xprize legesélyesebb versenyzője. Ha sikerül a holdra szállás, akkor nemcsak az ország első holdbéli expedíciója lesz, de a világ első privát holdprogramja is.


Reklámfilm a holdra szálláshoz


A többi részt vevő csapatnak 2016 végéig kell bemutatnia egy aláírt rakétaindítási szerződést, hogy versenyben maradjanak. A pénz összekalapozása és a szerződés végigtárgyalása pedig még az egyszerűbb kihívások közé tartozik. A csapatok által tervezett holdjáróknak landolniuk kell a Föld kísérőbolygóján, fél kilométert meg kell tenniük úgy, hogy az útról nagy felbontású fotókat és videofelvételt közvetítenek a Földre.

Már a leszállás sem egyszerű – csak három országnak sikerült eddig működőképes eszközt juttatni a felszínre –, mert gravitációja ugyan van az égitestnek, légköre viszont, amely lassítaná a zuhanást, nincs. Lassítórakétákra van szükség, hogy a leszállóegység ne csapódjon a felszínnek.