Veronai tragédia: emberi tévedés történt

Fotó: MTI/EPA/ANSA/VIGILI DEL FUOCO / VIGILI DEL FUOCO HANDOUT

-

A veronai autópálya-rendőrség szerint a magyar autóbusz januári olaszországi katasztrófájához emberi tévedés vezetett – mondta Girolamo Lacquaniti, a veronai Polstrada autósztráda-rendőrség parancsnoka pénteken.


A Polstrada az első percektől jelen volt az olaszországi A4-es autópálya veronai szakaszán január 20-án történt baleset helyszínén. A szerencsétlenül járt busz a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulóit és kísérőit szállította. A tragédiában 16-an veszítették életüket és 26-an megsérültek.

„A baleset okait ki lehet következtetni, ugyanis semmi nem utal a jármű műszaki meghibásodására. Véleményünk az, hogy


a balesetet emberi tévedés okozta”

– jelentette ki Girolamo Lacquaniti. A Polstrada értékelése azokat a korábbi feltételezéseket erősíti meg, hogy a szerencsétlenséget a sofőr hirtelen rosszulléte vagy elalvása okozhatta.

A veronai ügyészség január 21-én indított vizsgálatot gondatlanságból elkövetett többrendbeli emberölés címén akkor még ismeretlennel szemben. Január végén az ügyészség a balesetkor vezető sofőrt nevezte meg gyanúsítottként, aki olasz sajtóértesülések szerint az – azóta már Magyarországra szállított – súlyos sérültek egyike.


Jelentős és drámai

Az ügyészséggel szorosan együttműködő Girolamo Lacquaniti elmondta, hogy jelenleg a szakértői véleményekre várnak: az ügyészség többek között külön szakértőt bízott meg a jármű műszaki állapotának vizsgálatára. A Polstrada parancsnoka szerint a szakértőknek általában 30-60 nap idejük van jelentésük elkészítésére, de halasztást is kérhetnek. A szakértői vélemények alapján az ügyészség további vizsgálatot rendelhet el vagy vádat emelhet, és a gyanúsított vádlott lesz.

Girolamo Lacquaniti szerint a magyar diákokat szállító busz balesete „nagyon jelentős és drámai” esemény volt a Polstrada és Verona városa számára is. A parancsnok Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közeljövőben Veronába tervezett látogatását megtiszteltetésnek nevezte. A szerencsétlenség óta folyamatos kapcsolatban állnak a magyar hatóságokkal, és nemcsak a vizsgálat miatt, hanem mivel „életre szóló emberi kapcsolat jött létre a veronai Polstrada emberei és a magyarok között”. Lacquaniti szerint folyamatosan kapnak híreket a busztragédia túlélőiről, és azóta is tartják a kapcsolatot a Veronában élő magyarokkal, akik a baleset után segítettek.


A vizsgálatot vezető Angela Barbaglio államügyész azt mondta: a szakértői jelentésekre 90 napot adtak, és ebből eddig 40 telt el. A veronai egyetem orvosszakértői csoportjától minden egyes áldozat halála pontos okainak meghatározását várják, mivel


ez is hozzájárul a baleset dinamikájának megértéséhez".

Mérnökszakértőt bíztak meg a jármű műszaki állapotának felmérésével, és további egyetemi professzort a baleset helyszínének, vagyis az autósztrádaszakasz állapotának, a szalagkorlátnak és a buszt megállító felüljárófalnak a vizsgálatával, hogy kiderüljön, ezek mennyire befolyásolták a baleset kimenetelét.


Mindent összegyűjtenek

Az ügyész megerősítette, hogy jelenleg a járművet vezető sofőr a vizsgálat gyanúsítottja. Ő súlyos sérülései miatt a baleset óta nem tért magához. Az ügyész szerint a magyar hatóságokkal szoros együttműködésben dolgoznak, és összegyűjtik a járműre és a sofőr baleset előtti egészségi állapotára vonatkozó összes dokumentumot.

Az ügyészség a szakértői vizsgálatok értékelése után dönt a jogi lépésekről. "Az ügy súlyossága miatt


igyekszünk minél előbbi válaszokat adni, de konkrétabbat talán a nyár folyamán tudunk mondani"

– mondta Barbaglio.

A vizsgálatban részt vevő másik ügyészt, Nicola Scalabrinit Bolognába helyezték át, utódját még nem nevezték ki.